Afitos je po mnogo cemu jedinstveno mesto na Kasandri, a mozda i na citavom Halkidikiju. Nalazi se na severo-istočnoj obali poluostrva Kasandra, između letovališta Nea Fokea i Kalithea. Od mesta Polihrono udaljen je svega 13km, a od Soluna 80 km. Idealan je kao baza za obilazak i istocnog i zapadnog dela poluostrva. Velika prednosta Afitosa je blizina Kalitee (svega dva-tri minuta vožnje) i njene prelepe plaže.

Locirano na uzvisenju pruza jedinstven pogled na zaliv i morsko plavetnilo. Mesto odise mediteranskim duhom i zbog uskih ulicica i kamenih fasada većine objekata podseca na Dubrovnik i Dalmaciju.

Do plaže je iz vecine smestajnih objekata potrebno 10-ak minuta hoda nizbrdo-uzbrdo, a do plaze se moze odlaziti i kolima. U mestu postoje dve plaze. Jedna se se nalazi levo gledano prema moru i zove se Varkes. U pitanju je manja plaža, peščana je na obali i u vodi i ima izuzetno mirno. Ona se sastoji iz dva dela. Jedan je uređen, sa ležaljkama i suncobranima ispred bara na steni, čiji je vlasnik poznati Leskovčanin, Sima. Drugi deo plaže je takođe sa peščanim prilazom ali je slobodan za sve koji imaju sopstvenu opremu. U ovom delu postoji veliki broj ukotvljenih čamaca zbog izuzetno mirnog mora. U jeku sezone obe ove plaže su prepune posetioca. Centralni deo plaže u Afitosu je veoma dugačak i slabije posećen jer su u vodi mahom grube stene. Mestimično su napravljene stazice do plićaka, ali ovaj deo svakako ne preporučujemo porodicama sa decom.

Plaža prema Kalithei (Liosi) ima takođe kristalno čisto more, ali dok je na obali pesak, ulaz u pojasu od 2-3m je uglavnom kamenit. More je i u ovom delu veoma mirno, posetioca nema puno, a plaža je dugačka pa ukoliko želite opuštanje, ova plaža je idealna za vas.

Plaža u Afitosu je karakteristična po tirkiznoj vodi, pa pogled na nju sa visine ostavlja bez daha.

Afitos je idealan za romantike i za sve one koji zele lepo mesto kao bazu za obilazak Kasandre. U okolini postoje lepe plaze, ali i mesta za one koji zele malo vise zabave poput Kalithee koja je samo nekoliko minuta voznje, a poznata je po najboljim klubovima za mlade na Kasandri.

U mestu postoje prodavnice, odlicni restorani sa svezom ribom, morskim i grckim tradicionalnim specijalietima, dobre taverne i restorani brze hrane, poslastičarnice, prodavnice suvenira. Posebno su interesantni restorani i kafici na samoj litici sa koje se pruža fantastican pogled na more. Na oko 3km udaljenosti postoji super-market iz lanca Masoutis za sve koji žele povoljnije snabdevanje.

Atmosfera u mestu je takodje autentična, narocito uvece kada turisti i iz drugih mesta svrate u Afitos. Uličice su uske, a osvetljenje je jako lepo pa kamene fasade i poplocane ulicice deluju romantično i vraćaju u neka prošla vremena. Očuvane su i neke kuže iz 18.veka, dok su mali trgovi lepo uredjeni i puni cveća.

Afitos ce ostaviti bez daha sve zaljubljene parove, kao i ljubitelje starinskog i autentično-grčkog, mediteranskog šmeka, romantike.