Antalija

Antalija

Antalija se nalazi na jugozapadnom delu Turske. Smatra se prestonicom i glavnim delom Mediterana. Predstavlja najveće letovalište ovog dela Turske.

Antalija je osnovana još u 2. veku pre nove ere. Grad je osnovao kralj Atalus II. Po njemu je grad i dobio ime. Antalija je moderan grad sa istorijskim centrom, fantastičnim plažama, odličnim hotelima i divnim pogledom na planine i more. Zbog veoma dobrog položaja počelo je da se ulaže u turizam. Tokom ’70 godina prošlog veka nikli su hoteli raznih kategorija, a danas su to uglavnom hoteli koji nude all inclusive uslugu i hoteli sa 4* i 5*.

O tome koliko je Antalija posećena govori činjenica da je tokom 2013. godine bio 3. najposećeniji grad po posećenosti turista u svetu.

Antalija je odlična za one koji vole aktivniji odmor, izlete i obilaske. Simbol Antalije je Yiuli minaret koji datira još iz XIII veka. Istorijski centar se zove Kaleici i počinje trgom koji se naziva Kale Kapisi, što je ustvari kapija zamka sa kulom, a na vrhu se nalazi sat i statua Atalusa II osnivača grada. Rimska luka je takođe zanimljiva za ovaj grad i datira iz II veka pre nove ere. Luka je restaurirana i danas su u njoj usidrene luksuzne jahte i brodovi za organizaciju raznih ekskurizija. U severnom delu se nalazi bazar koji datira iz XV veka. U toj ulici je i džamija iz XVIII veka sa prelepim detaljima, naročito oko prozora. U okolini se nalaze brojne kuće iz otomanskog perioda koje su renovirane i pretvorene u butik hotele, pansione i restorane.

Najpoznatije plaže u Antaliji su Kanjalti plaža koja se nalazi na zapadnom delu i Lara koja se nalazi na istočnom delu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.