Bar

Bar

Bar je luka poznata i kao grad sunca i zelenila. Zbog svoje klime i odlične lokacije predstavlja adekvatno mesto za odmor.

Bar se nalazi na jugu Crne Gore, između Jadranskog mora i Skadarskog jezera.  Bar ima preko 270 sunčanih dana što ga čini jednim od najsunčanijih gradova u Evropi.

Luka Bar je najveća crnogorska luka. Bar je veza Crne Gore sa svetom, jer je granična opština, koja je Jadranskim morem vezana sa Italijom.

Bar okružuju brojne planine. Najveća je Rumija, koja se nalazi na nadmorskoj visini od 1.595 m. Pored nje, tu je, sa jedne strane Sutorman čiji se vrh Široka strana na nadmorkoj visini od 1.185 m. Sa druge strane nalazi se Lisinj sa najvišim vrhom Loška na nadmorskoj visini od 1.353 m.

U okolini Bara nalazi se nekoliko manjih rijeka. Najbliže gradu su Rikavac (17 km) i Željeznica (19,5 km), koje se ulivaju u Jadransko more.

Tokom 2010. godine opštinu Bar je posetilo 142.000 turista što je čini jednom od glavnih turističkih destinacija u Crnoj Gori.

Dobro očuvani ostaci zidina i tvrđava kao i predivan pogled na cijeli grad i okolinu, obavezuju putnika da ga posjeti. Na samom ulasku u grad nalazi se drvo masline staro između 2.000 i 2.500 godina. Ovo je najstarija maslina na svetu. Ova blagorodna starica još uvijek daje plodove. Pored Starog Bara, nalazi se Barski akvadukt jedini takav objekt u Crnoj Gori, i jedan od tri najveća u bivšoj Jugosllaviji.

Obalom, zapadno od Bara, nailazi se Sutomore, smešteno uz predivnu peščanu plažu pored koje su nanizani brojni hoteli, odmarališta i kuće. Dalje put vodi kroz pitoma primorska mesta Buljaricu, Čanj i mnoga druga, uz obilje sunca i netaknutu prirodu. Ovaj deo obale završava se ljupkim gradićem Petrovcem koji sve više postaje turistički centar sa kvalitetnom ponudom i turističkom uslugom.

Leave a Reply

Your email address will not be published.