Benitses

Benitses je staro tradicionalno ribarsko seoce koje leži  na 20-ak km južno od glavnog grada ostrva, Kerkire. Datira još iz XIII veka i poznato je po lepoj prirodi. Tokom nekoliko poslednjih godina, popilarizovano je među turistima, ali je i pored toga uspelo da sačuva tradicionalnu atmosferu. Poslednjih 30 godina turizam predstavlja osnovni izvor prihoda ovog mesta.

Izvori sa planina Agia Deka i Stavros su stvorili dve male reke, pa je tako i cela oblast dobila ime. Benitses je ime izvedeno od grčke reči “Pinio”, koja se odnosi na mesta bogata vodom. Mesto je prvobitno bilo naseljeno još u antička vremena, jer je bilo bogato izvorskom vodom. Takođe, i ostaci rimskih kupatila koja se mogu naći u mestu, svedoče o izvorima koji su ovde pronađeni. Prirodna lepota ovog sela je privukla i veliki broj britanskih turoperatora tokom 70ih godina pa je Benitses vrlo brzo postao stecište mladih turista, željnih zabave. Vremenom je celokupna situacija uticala nepovoljno kako na stanovništvo, tako i na osnovnu delatnost mesta- ribarstvo. Danas više nije aktuelan masovni turizam, koliko težnja da se stvori ravnoteža između turizma i sposobnosti očuvanja lokalne kulture.-

Benitses je podeljen na pet naselja: Panochori, Vaska, Skaloma, Kontrakia i Tsaki. U glavnoj ulici ima supermarketa, suvenirnica, rent a car agencija, restorana, kafića, barova… svakako se može reći da je preporuka za porodice sa decom, kao i parove i sve goste željne opuštajućeg odmora.

Plaža ovog mesta predstavlja kombinaciju peska i šljunka i uređena je sa ležaljkama i suncobranima. Nagrađena je plavom zastavicom. Benitses može biti podeljen na dva dela: severni i južni. Severni deo krase lepše plaže koje upotpunjuju barovi i restorani, dok je južni deo mirniji i usmereniji ka bogatijim tržištima.

Postoji dosta atrakcija koje vredi posetiti, kako u blizini, tako i u samom mestu. Takve su: Achilleion Palace, planina Pantokrator, muzej morskih školjki, rimska kupatila, staro izvorište Benitsesa, Laopetra, pa i sama marina. S obzirom da je osnovna delatnost ovog mesta bila ribarstvop i gajenje citrusa i maslina, izgradnje male luke za trgovačke brodiće je postao imperativ. Tako je krenula izgradnja luke 1965. godine. Godine 2002. doneta je odlzuka da se dogradi marina sa ciljem privlačenja bogatih gostiju sa privatnim jahtama.

Plaža Benitses je dugačka i uska, proteže se čitavom dužinom kroz mesto pored magistrale. Neugodnost zbog vozila koja prolaze na svega nekoliko metara od Vas potrće pogled na kristalno čisto more. Voda je ovde modro plava a more prozirno toliko da se primećuje svaki kamenčić na dnu. Plaža nije peskovita, već sa sitnim kamenčićima. Od pratećeg sadržaja ima tuševe, beach barove i  ležaljke.

 

Kompletnu ponudu apartmanskog smeštaja za leto 2022. u Grčkoj pogledajte na web adresi: https://monix.rs/grcka-apartmani/

 

 

Stavros leto 2022
Vrasna leto 2022
Paralia leto 2022
Olympic beach leto 2022
Leptokaria leto 2022

Leave a Reply

Your email address will not be published.