Bijela

Bijela

Bijela (12km od Herceg Novog, 2km od Kamenara-trajekta, 20km od Kotora), gradsko naselje pominje se 1351. god. u povelji Cara Dušana. U njoj se nalazi crkva sa freskama Rize Bogorodice iz XIV veka. Poseduje prelepe plaže koje se zbog savršenog kvaliteta vode ubrajaju u najčistije na crnogorskom primorju. Bijela je malo gradsko naselje u Boka Kotorskom zalivu u opštini Herceg Novi na putu između Kamenara i Herceg Novog. Na ovom mestu se nalazilo brodogradilište još od doba Tvrtka I Kotromanića, koji je osnovao Herceg Novi. U Bijeloj se i dan danas nalazi brodogradilište koje se uglavnom bavi popravkama brodova. Prosečna temperatura mora počinje od 22 °C na početku sezone, pa ide čak i do 26 °C u drugoj polovini letnje sezone, tako da sezona kupanja može da potraje i 5-6 meseci. Bijela je donekle zaštićena od vetrova, ali oni su ipak prisutni. Najkarakteristični vetrovi ovog područja su: Maestral,Bura, Šilok, Jugo. Sezona kupanja 180 dana. U mestu se nalazi višehotela, mnogo privatnih apartmana za zakup, više restorana, kafića, konoba, apoteka, pekara, prodavnica, zdravstvena ustanova, pijaca. U blizini se nalazi i internacionalni aerodrom Tivat, preko trajekta 30min.
Bijelu je najlepše opisao pesnik Jovan Sundečić, “pjesnik “Milja i omilja”,u pomenutim pjesmama ovako opjeva bijeljske gradine i voćnjake:
“Gizdava je Boka svakolika
Al’ je Bijela cijeloj Boki dika…”

Plaže u Bijeloj su najrazličitije (šljunak, kamen, sitan šljunak, krupni pesak, pesak, beton) i ima ih mnogo. Ulaz na sve plaže je slobodan, uključujući i hotelske, i besplatan. Voda je čista i na analizama dobija visoku kategoriju kvaliteta. Ulaz u vodu je na svim, osim betonskih, postepen tako da je pogodno za decu. Ovde nema ni meduza, ni ježeva, ni podvodnih oštrih stena, ni velikih talasa, tako da možete bezbrižno da se prepustite uživanju i morskoj vodi.

Duž obale ima više kafića, restorana, konoba sa muzikom i živom muzikom. Bijela je uglavnom prilagodjena porodicama. Na terasama hotela i domu kulture ogranizju se pozorišne predstave za decu.Za one starije tu je raznovrsna živa muzika. Oni koji žele diskoteke i noćne klubove mogu u Herceg Novi, 10km ili nešto dalje u Kotor sa poznatim klubom Maximus. Za luksuzniji provod i za one koji žele da potroše više para za svaku preporuku je na 30min Portomontenegro sa više restorana i kafića.

Leave a Reply

Your email address will not be published.