Boka Kotorska

Herceg Novi

Hotelski smeštaj
Sopstveni prevoz

Tivat

Hotelski smeštaj
Sopstveni prevoz

Igalo

Hotelski smeštaj
Sopstveni prevoz

Boka Kotorska

Boka Kotorska je oblast koja se nalazi u Crnoj Gori. Zaliv se nalazi ispod litice Lovćena i Orjena. Poznata je i po svom kratkom nazivu Boka, a ime potiče od italijanske reči “bocca” što u prevodu znači “usta” ili “otvor”.

Boku čine četiri manja zaliva i svaki je nazvan po najvećem gradu: kotorski, risanski, hercegnovski i tivatski. Boka Kotorska je jedni fjord na Mediteranu koji je u julu 2000. godine uvršten kao jedan od 25 najlepših fjordova na svetu. Boku ukrštava 7 ostrva: Sveti Marko, Mamula, Gospa od Škrpelja, Sveti Đorđe, Milosrđa, Ostrvo Cvijeća i Mala Gospa.

Zaliv je naseljen od davnina i ovde postoje srednjovekovni i živopisni gradovi kao što su: Kotor, Igalo, Tivat, Risan, Perast i Herceg Novi. Oko zaliva postoje i brojne katoličke i pravoslavne crkve i manastiri i time je ovo mesto privlačno za brojne vernike i hodočasnike iz regiona i celog sveta. Herveg Novi npr. ima pravoslavni manastir Svetog Sve koji je osnovan još u XVI veku.

Kotor je magičan grad smešten u jugoistočnom delu Bokokotorskog Zaliva. Klimu Kotora odlikuju topla suva leta i blage vlažne zime. Najtopliji mesec je jul, sa prosečnom temperaturom vazduha od 25 °C, a najhladniji mesec je januar, sa prosečnom temperaturom od 7,4 °C. Najčešći vetrovi duvaju sa jugoistoka, kao i bura, koja dolazi sa severa. Sezona kupanja u Kotoru obično traje 144 dana.

Herceg Novi je prepoznatljiv po mimozama i mnogobrojnim stepenicama. To je i grad Sunca zbog velikog broja sunčanih dana u godini. Herceg Novi je grad sunca i zelenila, prepoznatljiv po mimozama i mnogobrojnim stepenicama. Nalazi se na južnom delu Jadrana, na ulazu u Bokokotorski zaliv.

Tivat je letovalište koje se nalazi u centralnom delu Bokokotorskog zaliva, ispod lovćenskog ogranka Vrmca (710m), koji se proteže severoistočnom stranom grada. Sa južne strane širi se prostrano polje na kom se nalazi aerodrom. Sa zapadne strane je poluostrvo Luštica, obraslo maslinama. Na severozapadu vijuga Zaliv koji svojim jedinstvenim izgledom osvaja svakog posetioca. Geografsko-klimatski uslovi i lepote prirode svrstavaju Tivat u veoma privlačna turistička mesta. Ovde je more čisto, vazduh okrepljujuće blag; tu je večno zelena vegetacija: masline, kiparisi, palme, lovorika, mirta, limuni, narandže koje dozrevaju u cvetu, i drugo tropsko bilje.

Igalo je mesto sa puno zelenila i sunca, poznato po razvijenom zdravstvenim turizmu. Letovalište ima više vrsta lepo uređenih plaža: popločane, šljunkovite, kamene, kao i peščanu plažu sa čuvenim lekovitim blatom. Javna plaža Igala je betonska dužine 150 metara i kompletno  opremljena sa suncobranima, ležaljkama, strujom i slatkom vodom za tuširanje.

 

Pogledajte kompletnu ponudu smeštaja u Crnoj Gori na: Crna Gora apartmani

Leave a Reply

Your email address will not be published.