Bolonja

Bolonja

2 noćenja / autobuski prevoz

 

MUZEJ FERARIJA – MODENA – RAVENA – SAN MARINO

Bolonja je sedmi po veličini grad u Italiji i glavni grad najbogatije italijanske pokrajine Emilija Romanja. Prepoznatljiva je po čuvenom bolonjskom univerzitetu, najstarijem u Evropi, čiju reformu akademskog obrazovanja su prihvatili i naši fakulteti. Bolonju nazivaju i gradom gastronomije, a zbog bogate kuhinje dobila je nadimak ’’La Grassa’’ (Debela). Odavde potiču špageti bolonjeze i bolonjske lazanje-specijaliteti obožavani u celom svetu. Stari deo Bolonje ukrašen je brojnim srednjovekovnim tornjevima i natkrivenim arkadama duž svih većih ulica, a posebnom lepotom pleni najlepša gradska fontana, Neptunova fontana.

PROGRAM PUTOVANJA:

1. DAN ČETVRTAK BEOGRAD

Polazak iz Beograda oko 18h sa glavne autobuske stanice BAS, centar Beograda, ulaz iz Karađorđeve ulice preko puta hotela Mr. President (tačno vreme biće poznato najkasnije dan pred putovanje – organizator šalje obaveštenje svim putnicima sa svim detaljima polaska, ukoliko ne dobijete obaveštenje dan pred putovanje, najkasnije do 14h, obavezno kontaktirajte agenciju). Vožnja kroz Hrvatsku i Sloveniju sa kraćim usputnim zadržavanjima radi odmora.

2. DAN PETAK BOLONJA

Dolazak u Bolonju u prepodnevnim časovima. Po dolasku pešačko razgledanje grada: Trg Mađore, spomenik Neptunu, Bazilika San Petronio, Univerzitetski deo grada, Due Torri (dva tornja) – simboli grada, palata Banki, palata Notai, palata Akursio. Nakon obilaska smeštaj u hotel. Slobodno vreme. Smeštaj u hotel posle 15h. Noćenje. 

3. DAN SUBOTA BOLONJA – SAN MARINO / RAVENA (fakultativno) 

Doručak. Slobodno vreme za individualne aktivnosti. Fakultativni izlet za San Marino i Ravenu. Vožnja autobusom do San Marina. Jedna iz grupe najmanjih i po mnogima najlepša Republika San Marino smeštena je u sred bajkovitog pejzaža, na planini Monte Titano odakle se pruža fantastičan pogled na okolne doline i obalu Jadranskog mora. San Marino ima izuzetno očuvan stari grad sa brojnim živopisnim uskim i isprepletanim ulicama u kojima možete uživati u kupovini suvenira, lokalnih proizvoda (likeri, vina, čokolade) i šopingovati po izuzetno povoljnim cenama. Po dolasku u San Marino obilazak grada: čuvena  tvrđava San Marina, Garibaldijev trg, bazilika Svetog Marina, gradska skupština, Narodna palata… Slobodno vreme za šetnju i individualne aktivnosti. Polazak za Ravenu u popodnevnim časovima. Ravena je bila glavni grad Zapadnog rimskog carstva a u vreme zlatnog perioda izgrađen je veliki broj ranohrišćanskih crkvi koje su ukrašavane najlepšim mozaicima ranovizantijske umetnosti. Ravena je grad na Jadranskom moru, važan industrijski i turistički centar Italije. Po dolasku, obilazak grada: bazilika San Frančesko, mauzolej Gale Placidije (nije predviđen grupni ulazak), Danteov grob, bazilika San Vitale (nije predviđen grupni ulazak)… Nakon obilaska slobodno vreme za šetnju i individualne aktivnosti. U kasnim poslepodnevnim časovima povratak u Bolonju. Slobodno vreme. Noćenje.

4. DAN NEDELJA BOLONJA – MODENA / muzej FERARIJA (fakultativno)

Doručak. Odjava iz hotela i pakovanje stvari do 9h. Slobodno vreme ili fakultativni izlet u Modenu i muzej Ferarija. Vožnja autobusom do Modene. Važan industrijski i poljoprivredni centar regije Emilija Romanja, posebno poznat  kao rodni grad velikog tenora Lučana Pavarotija. Modenu zovu glavni grad “moćnih mašina” zbog fabrika najpoznatijih italijanskih proizvođača automobila kao što su Ferari, Pagani, Maserati i De Tomaso. Po dolasku u Modenu obilazak grada: piazza Grande i katedrala Modene koja je na UNESCO listi svetske baštine, muzejska palata, gradska kuća… Slobodno vreme za individualne aktivnosti. Preporučujemo šetnju glavnom ulicom Via Emilia i kupovinu lokalnih proizvoda: testenine, Aceto balsamiko (začinsko – vinsko sirće), čuveni parmezan Grana Padano i šunke iz Parme. Vožnja autobusom do Maranela i odlazak u muzej Ferarija. Obilazak muzeja u pratnji kustosa, gde se nalaze svi najznačajniji automobili, fotografije vozača, pehari svetskih prvaka, laboratorija zvuka i simulatori za vožnju po čuvenim pistama.  Više informacija o muzeju: musei.ferrari.com/en/maranello. U poslepodnevnim časovima polazak za Srbiju. Vožnja kroz Sloveniju i Hrvatsku sa usputnim zadržavanjima radi odmora.

5. DAN PONEDELJAK BEOGRAD 

Dolazak u Beograd na mesto polaska u ranim jutarnjim časovima – zavisno od uslova na putu i zadržavanja na graničnim prelazima. Kraj programa.

 

PAKET ARANŽMAN: 1000,00 Rsd + DEVIZNI DEO IZ TABELE

 

 1. ARANŽMAN OBUHVATA:
 • Prevoz autobusom turističke klase (od 16-87 mesta) prosečne udobnosti na navedenoj relaciji / mesta se određuju prema datumu uplate tj.sklapanja Ugovora o putovanju
 • Smeštaj u hotelu 3* (po lokalnoj kategorizaciji) u 1/2 i 1/2 + 1 (treći krevet je pomoćni ležaj manjih dimenzija-isključivo na upit) sobama na bazi 2 noćenja sa doručkom (kontinentalni, skromni, slatko-slani)
 • Razgledanje Bolonje u pratnji vodiča
 • Usluge turističkog vodiča/ pratioca tokom putovanja
 • Troškovi organizacije putovanja
 1. ARANŽMAN NE OBUHVATA:
 • Individualne troškove – nepomenute usluge
 • Medjunarodno zdravstveno osiguranje
 • Boravišnu taksu 1,5 Eur po danu / po osobi, plaća se na recepciji hotela
 • Fakultativne izlete

FAKULTATIVNI IZLETI (minimum 25 pax za realizaciju): SAN MARINO / RAVENA 35 evra / 25 evra (deca do 12 godina), MODENA / MUZEJ FERARIJA (uključena ulaznica) 40 evra/ 30 evra (deca do 12 godina)

 1. DOPLATE:
 • Doplata za 1/1 sobu 40 Eur (na upit)
 • Doplata za dodatno sedište u autobusu – 50 Eur (na upit)
 • Doplata za polazak iz Užica, Čačka – 20 Eur / minimum 8 putnika za transfer
 • Doplata za polazak iz Kragujevca, Batočine – 20 Eur / minimum 4 putnika za transfer
 • Doplata za polazak iz Zrenjanina – 20 Eur / minumim 4 putnika za transfer
 • Doplata za polazak iz Novog Sada – 10 Eur / minimum 4 putnika za transfer
 1. POPUSTI:
 • Dete do 12 godina u pratnji dve odrasle osobe (na pomoćnom ležaju) ostvaruje popust 10 Eur na cenu aranžmana, dok dete do 6 godina (u zajedničkom ležaju) ostvaruje 40% na cenu aranžmana
 1. NAPOMENA:

Fakultativni izleti nisu obavezni deo programa i zavise od broja prijavljenih putnika. Cena se uglavnom sastoji od troškova rezervacije, prevoza, parkinga, vodiča, ulaznica, organizacije… Cene izleta podložne su promenama u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika ili u slučaju promena cena ulaznica na lokalitetima. Agencija ne snosi odgovornost promene cene ulaznica na lokalitetima u odnosu na dan izlaska programa. U slučaju nedovoljnog broja putnika, organizator izleta zadržava pravo ponuditi korigovane, više cene u odnosu na zainteresovani broj putnika koje isti nisu u obavezi da prihvate. Termini fakultativnih izleta su promenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti. Izvršilac usluga na odredištu je inopartner.

 1. OPIS I LOKACIJA HOTELA:

OPISI SMEŠTAJNIH OBJEKATA SU INFORMATIVNOG KARAKTERA

Hotel 3* Nalazi se u Bolonji. Hotel ima aperitiv bar, restoran. Sobe su u 1/2 i 1/2 +1 (treći krevet je pomoćni ležaj manjih dimenzija – isključivo na upit) sa TWC, TV… Doručak je kontinentalni – skroman, slatko – slani. TAČAN NAZIV HOTELA BIĆE POZNAT NAJKASNIJE 7 DANA PRED PUTOVANJE.

 1. PLAĆANJE:

Aranžman je plativ u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu Banca Intese na sledeći način:

Gotovinski, 30% prilikom rezervacije, ostatak 15 dana pre početka aranžmana.

Odloženo čekovima građana, 30% prilikom rezervacije, ostatak deponovanjem čekova u tri jednake mesečnerate. Mesto i datum na čekovima ispisati grafitnom olovkom.

Odloženo administrativnom zabranom shodno Ugovoru sa Privrednim društvom, akontacija 30% prilikom rezervacije, na tri mesečne rate shodno izdatoj fakturi u jednakim mesečnim ratama.

 1. OPŠTI USLOVI:
 • Program je radjen na bazi minimum 70 putnika. U slučaju nedovoljnog broja putnika rok za otkaz putovanja je 5 dana pre početka putovanja.
 • Agencija zadržava pravo korekcije cena u slučaju promena na deviznom tržištu.
 • Agencija na snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja
 • Organizator zadržava pravo promene pojedinih sadržaja u programu zbog objektivnih okolnosti.
 • Uz ovaj progarm važe Opšti uslovi putovanja turističke agencije Monix d.o.o. Beograd.
 1. POSEBNE NAPOMENE:

•Prva promena po već zaključenom ugovoru je moguća bez nadoknade. Kod svake naredne promene već zaključenog ugovora (datuma polaska i povratka, imena putnika, broja putnika sa ugovora, smeštajnog objekata…), agencija zadržava pravo naplate administrativnih troškova u iznosu od 1000 dinara po ugovoru.

•Redosled sedenja u autobusu se pravi prema datumu uplate tj sklapanja Ugovora o putovanju. Prilikom pravljenja redosleda sedenja uzimaju se u obzir stariji putnici, trudnice, porodice sa decom (do 12 godina), putnici sa dokumentovanim zdravstvenim problemima… Prvi red sedišta su službena sedišta i ako nema potrebe, ne izdaju se putnicima. Putnik je dužan da prihvati sedište koje mu agencija dodeli.

•Putnik je dužan da prilikom potpisivanja ugovora dostavi organizatoru putovanja sve tražene podatke, uključujući i broj isprave sa kojom se prelazi granica. Ukoliko prilikom potpisivanja ugovora nije dostavio traženi podatak, rok za dostavu je 48 sati.

•Za putnike koji poseduju crveni biometrijski pasoš Republike Srbije, za ulazak u EU pasoš treba da važi minimum 3 meseca od dana povratka sa putovanja, a za ulazak u Republiku Tursku minimum 6 meseci od dana povratka sa putovanja.

•Organizator putovanja nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava. Putnici koji nisu državljani Srbije u obavezi su da se sami upoznaju sa viznim režimom zemlje u koju putuju.  Preporučuje se putnicima da se o uslovima ulaska u zemlje EU (potrebna novčana sredstva za boravak, zdravstveno osiguranje, potvrde o smeštaju…) informišu na sajtu Delegacije EU u Srbiji www.europa.rs ili u ambasadi ili konzulatu zemlje u koju putuju i kroz koje prolaze. Agencija ne snosi odgovornost u slučaju da pogranične vlasti onemoguće putniku ulaz na teritoriju EU.

•Ukoliko putnici izvrše doplatu za dodatno sedište u autobusu, nemaju prava na refundiranje novca nakon putovanja ukoliko u autobusu ostane još slobodnih mesta.

•Zaustavljanje radi usputnih odmora predviđeno je na svakih 3,5 do 4h vožnje na usputnim stajalištima, u zavisnosti od raspoloživosti kapaciteta stajališta i uslova na putu.

•Mole se putnici da vode računa o svojim putnim ispravama, novcu i stvarima u toku trajanja aranžmana. Ostavljanje vrednih stvari u autobusu i u hotelskim sobama nije preporučljivo jer ni prevoznik ni hotel ne odgovaraju za iste! U slučaju obijanja autobusa, putnik može zatražiti nadoknadu štete samo za svoje osigurane stvari kod ovlašćenih osiguravajućih kuća. Organizator putovanja ne može odgovarati niti se organizatoru putovanja pišu prigovori u slučaju ovih nepredviđenih okolnosti.

•Napominjemo da je putovanje grupno i tome je sve podređeno. Prema tome, potrebno je jasno sagledavanje situacije da su u vozilu, muzika i filmovi koji se puštaju neutralni po svom sadržaju. Temperatura u vozilu ne može se individualno za svako sedište podešavati i imajte u vidu da ono što je za nekoga toplo, za drugog je hladno i sl. Dakle, za grupno putovanje potrebno je puno razumevanje među putnicima i osećaj kolektivizma.

•Prostor za prtljag u autobusu je ograničen i predviđena količina prtljaga po putniku je jedan kofer i jedan komad ručnog prtljaga.

•Upozoravaju se putnici da zbog poštovanja satnica predviđenih programom putovanja, ne postoji mogućnost zadržavanja autobusa na graničnom prelazu radi regulisanja povraćaja sredstava po osnovu “tax free” pa Vas molimo da to imate u vidu.

•Organizator putovanja zadržava pravo promene programa putovanja usled nepredviđenih objektivnih okolnosti (npr. gužva na granicama, gužva u saobraćaju, zatvaranje nekog od lokaliteta predviđenog za obilazak…).

•Organizator putovanja i izleta na putovanju zadržava pravo izmene termina i uslova izvođenja fakultativnih izleta predviđenih programom kao i redosleda razgledanja usled objektivnih okolnosti. Molimo da uzmete u obzir da postoji mogućnost da usled državnih ili verskih praznika na određenoj destinaciji neki od lokaliteta ili tržnih centara, prodavnica, restorana, muzeja… ne rade.

•Dužina trajanja slobodnog vremena za individualne aktivnosti tokom programa putovanja zavisi od objektivnih okolnosti (npr. dužine trajanja obilazaka, termina polazaka, vremena dolaska i daljeg rasporeda u aranžmanu).

•Putnicima koji imaju za cilj posete muzejima i galerijama, preporučujemo da na internetu provere radno vreme istih i da željene posete usklade sa slobodnim vremenom na putovanju.

•Oznaka kategorije hotela u programu je zvanično utvrđena i važeća na dan zaključenja ugovora između organizatora putovanja i ino partnera, te eventualne naknadne promene koje organizatoru putovanja nisu poznate ne mogu biti relevantne.

•U smeštajne objekte se ulazi prvog dana boravka od 15:00h (postoji mogućnost ranijeg ulaska), a napuštaju se poslednjeg dana boravka najkasnije do 09:00h. Svaki hotel ima restoran. Svaka soba ima tuš / WC. Smeštaj iz ove ponude registrovan je, pregledan i standardizovan od strane Nacionalne turističke asocijacije zemlje u kojoj se nalazi. Organizator putovanja u slučaju ne objavljivanja tačnog imena hotela, obavezuje se da ime postavi najkasnije 7 dana pre polaska na put. U slučaju promene hotela, organizator je dužan o tome obavestiti sve putnike, a zamenjen hotel mora u svemu odgovarati standardima hotela datog u opisu programa.

•Opisi smeštajnih objekata su informativnog karaktera. Za eventualna odstupanja i kvalitet usluge u okviru smeštajnih objekata, organizator putovanja ne snosi odgovornost jer to isključivo zavisi od smeštajnih objekata. Neki od dopunskih sadržaja smeštajnih objekta su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smeštajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj, fen za kosu, internet…). Savetujemo da se i sami više informišete o istima putem interneta, na društvenim mrežama i specijalizovanim portalima koji pružaju tu vrstu pomoći putnicima poput www.tripadvisor.com, www.booking.com…

•Organizator putovanja ne može da utiče na razmeštaj po sobama jer to isključivo zavisi od recepcije smeštajnog objekta.

•Zahtevi za konektovane sobe, family sobe i sl uzeće se u razmatranje ali grupni autobuski aranžmani ne podrazumevaju ovakvu vrstu smeštaja niti izbora soba i njihovog sadržaja (balkon, terasa, pušačka soba, spratnost, francuski ležaj…). Agencija organizator ne može obećavati ovakve usluge.

•Smeštaj na grupnim aranžmanima ovog tipa je u dvokrevetnim ili dvokrevetnim sobama sa pomoćnim ležajem namenjene za smeštaj treće osobe. Sobe sa pomoćnim ležajem su manje komforne, a treći ležaj je pomoćni i može biti standardnih ili manjih dimenzija.

•Sva vremena u programima putovanja su data po lokalnom vremenu zemlje u kojoj se boravi.

•Potpisnik ugovora o putovanju ili predstavnici grupe putnika obavezni su da sve putnike upoznaju sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i osiguranja, kao i Opštim uslovima putovanja organizatora putovanja.

•Maloletni putnici prilikom putovanja moraju imati overenu saglasnost roditelja.

•Međunarodno putno zdravstveno osiguranje je obavezno za pojedine destinacije. Savetujemo Vas da isto posedujete za sva Vaša putovanja jer u suprotnom sami snosite odgovornost za eventualne posledice prilikom kontrole države u koju putujete kao i kontrole u državama kroz koje prolazite.

•Za sve informacije date usmenim, telefonskim ili elektronskim putem agencija ne snosi odgovornost. Validan je samo pisani program putovanja istaknut u prostorijama agencije.

•Organizator zadržava pravo da putem Last minute ponude prodaje svoje aranžmana po cenama koje su drugačije od onih u cenovniku. Stranke koje su započele plaćanje ili uplatile aranžman po cenama objavljenim u ovom cenovniku nemaju pravo da potražuju nadoknadu na ime eventualne razlike u ceni.

 

*Izvor – sajt agencije TRAVELLINO

Mole se putnici da se pre zaključenja Ugovora o putovanju upoznaju sa Opštim uslovima i programom putovanja organizatora turističke agencije Monix d.o.o. Beograd, licenca OTP br.060/2013.

Leave a Reply

Your email address will not be published.