Budva

Budva

Budva je primorski grad na Jadranskom moru u Crnoj Gori. Područije oko grada, duž obale poznato je kao Budvanska rivijera. Budva ima obalu od 21 km čijom se dužinom prostire 17 plaža.

Pored toga što je najpopularnije letovalište u Crnoj Gori, Budva je i jedno od najstarijih mesta u Crnoj Gori i smatra se da postoji više od 2.500 godina, a najviše su vladali Australijanci i Mlečani koji su Budvu napustili tek 1912. godine.

Ima veliki broj restorana, kafića, barova, otvorenih i zatvorenih klubova. Krase je prelepe plaže i dobre veze sa plažama u okolini što nudi raznovrstan sadržaj turista. Budva može da bude i vrlo zanimljiva za tursite koj vole da obilaze znamenitosti i građevine, kao i da se upoznaju sa istorijom ovog mesta, takođe ima i jako lepu prirodu, more i plaže.

Budva je mesto za svakog. Za mlade i željne provoda tu su dnevne žurke na plaži, noćni klubovi na šetalištu kao i zatvroreni i otvoreni klubovi koji rade do jutra itd. Ako neko želi mirniju varijantu tu su šetališta, stari grad, dobri restorani, uživanje pored plaže itd. Nezaobilazna atrakcija Budve je svakako Stari grad. Smešten je na poluostrvu i nalazi se u samom centru Budve.

Ime Stari Grad, Budva je nosila u Srednjem veku. Većina arhitekture Starog Grada je Venecijankog porekla. Vrata, prozori, balkoni i mnoge druge male, ali primetne stvari su rimskog stila Venecijanske Republike. Postoje tri osnovne crkve u Starom Gradu. Prva je Svetog Ivana, koja je sagrađena u 7. veku i sve do ukidanja Budvanske biskupije bila je katedrala, druga Bogorodičina crkva (Santa Maria in Punta) koja datira iz 840. i treća, Svete Trojice, koja je sagrađena 1804. godine.

Najveći Aquapark na Mediteranu – smešten u prelepom okruzenju brda Topliš, sa fenomenalnim pogledom na Budvu. Kompleks obuhvata niz najzabavnijih i najuzbudljivijih vodenih atrakcija – tobogana i bazena, dečji deo koji ima preko 50 atrakcija.

Pogledajte kompletnu ponudu smeštaja i izleta na Zlatiboru na sajtu: http://visit-zlatibor.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published.