Čajetina Zlatibor

Opština Čajetina se nalazi  u jugozapadnom delu Republike Srbije. Sa severa je okružena opštinom Užice, sa istoka opštinom Arilje, sa jugoistoka opštinom Nova Varoš, sa juga opštinom Priboj, a sa zapada Republikom BiH. Administrativno pripada Zlatiborskom okrugu i zauzima površinu od 647 km, a geografski talasastu visoravan između reka Sušice i Uvca i planina Tare i  Murtenice, sa planinskim masivom Zlatibora kao središnim i glavnim delom. Na povoljan geografski položaj Čajetine utiču magistralni putevi za Crnu Goru i republiku BiH. Preko teritorije opštine Čajetina prolazi i pruga Beograd-Bar. Takođe, u blizini se nalazi aerodrom Ponikve-vojni aerodrom koji nije u funkciji, a planira se za civilni saobraćaj.

Reljef opštine Čajetina je određen geološkim i geomorfološkim osobinama zlatiborskog masiva, koji pripada grupi Starovlaških planina, odnosno dinarskom planinskom masivu. Geomorfološke karakteristile opštine Čajetina su uslovljene, u prvom redu morfotektonskom evolucijom zlatiborskog masiva. Najveći deo ovog područja ima izgled prostrane, zatalasane visoravni prosečne nadmorske visine oko 1000 m. Po ivičnom delu visoravni dižu se uzvišenja, od kojih se naročito ističu Tornik i Čigota. Brdsko-planinski deo čini 80% ovog prostora i naseljen je od 600 do 1100 m nadmorske visine. Klima ovog područja pripada umereno-kontinentalnom tipu, sa uticajem planinske klime. Najniža srednja temperatura u januaru je 3,4 C ispod nule, srednja temperatura u avgustu je 16,8 C. Količine padavina su relativno male, oko 990 mm prosečno godišnje. Zbog toga je vazduh suv, čist i ima malu relativnu vlažnost. Ovo područje ima priličan broj izvora. To je zbog geološkog sastava terena kroz koji voda brzo i lako prodire. Vodno bogatstvo pored izvora čine i vodotokovi i podzemne vode.

Čajetina je bogata kulturno-istorisjkim spomenicima počev od neolitskog doba. Prvi pozanti stanovnici bili su Iliri, o čemu svedoče njihova groblja u okolnim selima. Takođe iz rimskog perioda potiče dosta utvrđenja, puteva, nadgrobnih spomenika. Iz srednjeg veka, perioda formiranja srpske države i perioda turske vladavine, postoji čitav niz spomenika (manastiri, crkve, spomenici, utvrđenja i sl.).

Prepoznatljivost ovog područja se ogleda u etnografskim motivima, folkloru, arhitekturi, starim zanatima, gastronomiji, tradicionalnoj gostoprimljivosti i snalažljivosti ljudi ovog kraja. Povoljna klima i čist nezagađen vazduh, povoljno utiču na lečenje mnogih bolesti kao hipertireoze, astme, anemije i sl.

Prirodne karakteristike, zajedno sa kulturno-istorijskim vrednostima i geografskim položajem, daju realnu osnovu za dalji razvoj zdravstvenog turizma. Šanse postoje i za razvoj kongresnog, sportskog, kulturnog, ranzitnog, izletničkog, lovnog i ribolovnog, eko i etno turizma.

 

Pogledajte kompletnu ponudu izleta: https://monix.rs/izleti-i-ekskurzije/ kao i na sajtu: http://visit-zlatibor.com/

Izleti sa Zlatibora
Smestaj na Zlatiboru
Nekretnine Zlatibor

Kompletna ponuda izleta sa Zlatibora:

 

Izlet Mokra Gora          Izlet Sirogojno – Stopica pecina
Izlet Uvac                       Izlet Visegrad

Leave a Reply

Your email address will not be published.