Ceska

Češka  je drevna država koja se nalazi u srednjoj Evropi. Milioni turista širom sveta poseti ovu zemlju, što nije iznenađujuće s obzirom na kulturne spomenike, gradove, objekte, istoriju i mnoge druge zanimljivosti koje nudi. Sve što je neobično, zadivljujuće lepo i pomalo mistično može se pronaći u Češkoj.

Kada se pomisli na Češku prva asocijacija je svakako fantastični Prag koji predstavlja jednu od omiljenih turističkih destinacija.

Teritorija Češke je okružena velikm brojem zemalja i čini je nekoliko regiona. Zovu je još i “Zemlja piva i  kristala”. Istorija  ove drevne države je jako interesantna. Češko kraljevstvo je tokom XIX veka bilo poznato kao kraljevstvo izuzetne moći, ali su verski sukobi doveli do njegovog raspada i propadanja pod uticaj Austro – Ugarske.

Takođe, Češka ima 4 nacionalna parka u kojima posetioci mogu podjednako uživati, kao u bilo kojem većem gradu ove evropske države. Sinonim dobrog provoda je svakako češko pivo. Češka je otišla korak dalje pa su svoj omiljeni proizvod iskoristili u kozmetičke svrhe. Tako su izuzetno popularne i poželjne postale  i pivske banje naročito zbog očuvanja zdravlja.

Najvažnijim praznikom smatra se Uskrs, naročito zbog stare tradicije u kojoj dečaci  ulepšavaju devojčice ukrasima kako bi bile lepe samo za njih, a one ih polivaju vodom kako bi bili sveži.

Češka kuhinja je takođe prepoznatljiva. Slane i slatke knedle potiču odande i uvek se dodaju kao glavni prilog češkim jelima.

Češki Krumlov je grad na jugu Češke koji svojom lepotom privlači turiste iz različitih krajeva  sveta. Ono što treba posetiti je dvorac fenomenalnog zdanja iz XIII veka koji je narednih 300 godina prepravljen i uređen u renesansni dvorac. Leži na obali reke Vltave, prekoputa centra grada i do njegovog najstrarijeg dela se dolazi ulaskom kroz prepoznatljivu kapiju. Pored zamka može se videti i bajkovita priroda, neobični vrtovi i parkovi, staro pozorište i očaravajuće prodavnice suvenira.

Prestonica ove prelepe države je grad Prag. Njegova panorama oduzima dah, a neizbežni mostovi su jedna od omiljenih stavki koje bi trebalo obići. Stari grad predstavlja najstariji , ujedno i najživopisniji deo grada, nastao u XIII veku. Sam Prag leži na 7 brda između kojih postoji mnoštvo religijskih građevina, zamkova, palata, muzeja, parkova i interesantnih ulica.

Arhitektura Praga je sama po sebi impresivna. Ono što se preporučuje svim turistima je prelazak preko Karlovog mosta baš zbog fenomenalnog  pogleda na reku. On je najstariji praški most, sagrađen 1357. Godine. Ono što se ne sme zaboraviti je i Astronomski sat u okviru Gradske većnic, zid Dzona Lenona, Trg republike i Kula Starog grada. U okviru Starog grada nalazi se i popularni Jevrejski grad koji je nastao kao vrsta trgovinske zone ili naselja. Dugo vremena se izdvajao od ostalih delova grada jer su se u njemu nalazili progonjeni Jevereji iz rata.

Za ljubitelje klasične muzike tu je i kuća “Kamenog zvona”, građevina koja je pretrpela radikalne promene. U njoj se održavaju koncerti Češke filharmonije i brojni muzički festivali i manifestacije.

Jedno od najlepših arhitektonskih čuda predstavlja Palata Sternberski.

Brojne katedrale, nacionalni muzeji, crkve, tornjevi, kule, lavirinti, manastiri, trgovi i teatri čine ovaj grad nezaobilaznim na putovanjima.

Građani Praga su uvek nastojali da impresioniraju turiste, a od toga su napravili sjajnu dobit. Mladi često posećuju  Prag zbog sjajnog noćnog provoda i ne toliko velikih cena turističkih usluga. Zbog svog šarma, neobične lepote i zadivljujuće kulturne baštine, u njemu se svako oseća kao u bajici.

Češka je idealna zemlja za odmor i svi joj se često vraćaju.

Leave a Reply

Your email address will not be published.