Dani pastrmke u Ljubišu

Dani pastrmke u Ljubišu

Ljubiš je naselje u Srbiji, u opštini Čajetina u zlatiborskom okrugu i jedno je od najvećih zlatiborskih sela. Prosečna nadmorska visina iznosi 850 m. Ljubiš se sastoji iz centralnog dela i zaselaka Gornjeg i Donjeg Ljubiša. Selo Ljubiš udaljeno je 25 km od centra Zlatibora.

Svake godine u avgustu mesecu u selu Ljubiš održava se manifestacija pod nazivom “Dani pastrmke”. Cilj ove manifestacije je promocija najznačajnijeg brenda ovog mesta, a to je pastrmka. Ljubiška pastrmka je vrsta kalifornijske pastrmke koja ima prepoznatljiv ukus. Gotovo da ne postoji pastrmka kao ona u Ljubišu i njen ukus je poseban baš zbog načina odgoja i zbog klimatskih uslova koje ovo selo ima.

Manifestacija počinje u Ljubišu uz tradicionalni zlatiborski doručak, a asve to ispraćeno je kroz kulturno-umetnički i muzički program. I ova manifestacija je takmičarskog karaktera gde stručni žiri ocenjuje najbolje pripremljenu pastrmku. Na izbor pobednika utiče ukus pastrmke, način pripreme, štan gde se služi itd. Nakon što se pastrmka spremi, služi se besplatno svim posetiocima manifestacije. Ljuboška pastrmka se prži na žaru i to po sedam minuta sa obe strane i nakon toga 2 minuta po sredini.

Glavni inicijator ove manifestacije jeste porodica Pećinar koja drži istoimeni restoran u kome su vlasnici naparavili veliki ribnjak kalifornijske pastrmke.

Ljubis Zlatibor

Ljubiš spada u jedno od najlepših naselja u opštini Čajetina. Karakterističan je po raznovrsnosti flore, naročito šumskog voća, lekovitog bilja i pečuraka. Najpoznatije ličnosti koje su rodom iz Ljubiša su Miladin Pećinar, jedan od 1300 kaplara bataljona srpske vojske. Druga poznata ličnost koja je rodom iz Ljubiša je dečiji pesnik i pisac Ljubivoje Ršumović. Atrakcija Ljubiša jeste najveći Zip line u Srbiji i na ovaj način turisti mogu videti sa visine velika šumska prostranstva i uživati u pejzažima zlatiborskog kraja. Kroz selo protiče reka Ljubišnica na kojoj postoje izgrađeni ribnjaci kalifornijske pastrmke.

 

Zlatibor apartmani
Prodaja apartmana na Zlatiboru
Izleti sa Zlatibora

 

Pogledajte kompletnu ponudu smestaja i izleta na Zlatiboru na nasem sajtu: http://visit-zlatibor.com/

Comments (2)

  1. Reply Darko Damnjanovic

    Zlatibor je jedna od najlepsih planina u Srbiji. Zadnjih godina kako se i zemlja razvija tako i ova planina dobija svoj novi oblik. Bitno bi bilo da se sve stare lepote i manifstacije sacuvaju i da to i dalje bude jedna od najlepsih planina. Graditi planski.

  2. Reply bookaweb

    i od mene sve pohvala za dane pastrmke. Obozavam da lovim pastrmku.

Leave a Reply

Your email address will not be published.