Eretria

Evia Eretrija

Eretrija je malo, ušuškano mesto na ostrvu Evija, na 20 km od Halkide.

Pored toga što je primorsko mestašce i trajektna luka, Eretrija je i pravi arheološki muzej na otvorenom sa nekoliko urednih nalazišta iz davnih vekova. Urbanisti su uspeli sve to da divno uklope i “poređaju” ulice tako da budu paralelne stranicama centralnog eretrijskog zaliva.

Samo mesto čini jedan zaliv koji je sa jedne strane oivičen dugačkim molom, a sa druge strane je pritvoren Ostrvom snova, odnosno maleckim ostrvom.

U centralnom delu zaliva nalazi se gradska plaža koja je peščano-šljunkovita. More je kristalno čisto. Postoji dosta drugih dugačkih i peščanih plaža koje se nalaze u blizini grada.

Eretrija je u Antici bila drugi najvažniji grad na ostrvu. Učestvovala je u trojanskom ratu, a u VIII veku je uspostavila kolonije duž obale Makedonije, Krfa i uglavnom na zapadnom delu (Italija, Sicilija).

U prošlosti Eretrija je bila naseljena izbeglicama iz Male Azije.

Danas Eretrija je jedan od najvažnijih turističkih centara na ostrvu zahvaljujući značajnim arheološkim nalazištima, velikim hotelima, predivnim plažama, kafranama, kafićima, tavernama, restoranima kao i jedinstvenim pristupom iz Atike preko trajekta i do i od Oroposa, što Eretriju čini “kapijom ostrva”.

Gosti mogu posetiti razna mesta u Eretriji kao što su impresivna pozorišta iz V veka, hramove kao što su Dafniforos Apollo, Dionisus, Dimitra i Isis Hram, Mozaičku kuću iz 370 pne. sa podnim mozaicima koji datiraju iz IV veka pre Hrista, Ditiki Pili ili Zapadna kapija koja je bila centralna kapija drevne Eretrije, ruševine raznih utvrđenja, kuća, gimnazija i drugih drevnih objekata, toranj sa statuama koji se nalazi na plaži, muzej savremene umetnosti mira i Halkidismos (muzej uključuje slike grčkih slikara Vasislis Chalkidiotisa i drugih), neoklasična palata koja pripada porodice Kanari, Pezonisi ili Nisi Onerion (Ostrvo sna) prekriveno borovom šumom.

Eretrija je poznata ne samo kod Grka, već i među Francuzima, Nemcima, Šveđanima i Englezima.

Predstavlja idealno mesto za odmor i kupanje u divnom i čistom moru.

 

Kompletnu ponudu apartmanskog smeštaja za leto 2022. u Grčkoj pogledajte na web adresi: https://monix.rs/grcka-apartmani/

 

 

Smestaj Grcka Stavros
Smestaj Grcka Vrasna
Smestaj Grcka Paralia
Smestaj Grcka Olympic Beach
Smestaj Grcka Leptokaria
Smestaj Grcka Nei Pori

Leave a Reply

Your email address will not be published.