Gerakini

Sitonija Gerakini

Gerakini se nalazi u samom srcu Halkidikija, na početku Sitonije. Udaljen je 20 km od Nea Mudanje i 80 km od Soluna. Mesto ima veoma dobar položaj i brzo se svuda stiže kolima, a naročito do Soluna, Kasandre, Sitonije i Atosa.

Gerakini je najpre bila naseobina malobrojne zajednice rudara koja je radila na vađenju granita, a iskopine su i sada primetne na kraju plaže, što može predstavljati pravu atrakciju.

Danas je divno turističko mesto sa odličnim pratećim sadržajima. Plaža je veoma lepa, peščana i prostrana. Duga je oko 600 m i široka 100 m. Plaže u Gerakiniju su, inače, poznate po belom pesku i po kristalno čistoj vodi. Okružene su prelepom prirodom i brdima koja su prekrivena borovinom i maslinjacima. Na plaži postoji i igralište za decu sa sportskim terenima i idealna je za uživanje na suncu.

S obzirom da je Gerakini okružen bujnom vegetacijom i planinskim masivima koji omogućavaju svež vazduh, u najvrelijim letnjim mesecima temperatura nije tako visoka kao u drugim delovima Grčke.

U samom mestu su privatne kuće, nekoliko većih i manjih hotela kao i zgrade sa apartmanskim smeštajem. Od Gerakinija se mogu organizovati  brojni izleti za ljubitelje aktivnog odmora i mogu se realizovati izleti  do prelepih plaža Sitonije ili nekih drugih popularnih letovališta Kasandre. Ono što svakako ne treba propustiti je i celodnevno krstarenje uz zapadnu obalu Svete Gore.

Karakteristični proizvodi za Gerakini, kao i za ceo region, su masline i maslinovo ulje.

Postoji nekoliko arheoloških nalazišta, kao što je Olitos koji je ujedno i stari grčki grad. Nedaleko je i Stageira, rodno mesto grčkog filozofa Aristotela.

 U Gerakiniju nema mnogo buke, gužve i večernjeg provoda, ali postoji nekoliko kafića, restorana, taverni, prodavnica, pekara i marketa gde se gosti mogu snabdevati potrenim namirnicama.

Gerakini predstavlja mesto za pravi porodičan odmor i naročito je pogodan za porodice sa malom decom.

Gerakini hoteli

 

Kompletnu ponudu apartmanskog smeštaja za leto 2023. u Grčkoj pogledajte na web adresi: https://monix.rs/grcka-apartmani/

Leave a Reply

Your email address will not be published.