Grad Mileševac Zlatibor

Srednjovekovni grad Mileševac ili Hisardžik je tvrđava u Srbiji, koja je smeštena na strmoj steni nad rekom Mileševkom, nedaleko od manastira Mileševa i 7 km istočno od Prijepolja, iznad istoimenog sela.

Prvi put se spominje u istorisjkim izvorima jos 1444. godine, ali se pretpostavlja da je podignut u prvoj polovini XIII veka, baš kada i manastir Mileševa ili neposredno nakon njegovog podizanja. Smatra se da mu je osnovna namena bila zaštita samog manastira, kao i kontrola dela tzv. bosanskog puta, koji je povezivao Sjenicu i Prijepolje. Izvori ga pominju još 1448. godine kao i 1454. godinei tada se nalazio u sklopu zemalja Stefana Kosače, da bi ga Osmanlije trajno zauzele 1465. godine. Na osnovu čestog pominjanja u njihovim izvorima, može se zaključiti da je Mileševac zauzimao značajno mesto u tom regionu.

Od XVII veka kao ime tvrđave javlja se i naziv Hisardžik. Naziv je nastao od turske reči “hisar” što znači tvrđava. Ovaj naziv je opstao do kraja osmanske vladavine. Danas se očuvao u imenu sela ispod tvrđave, koje se razvilo iz nekadašnjeg podgrađa u kome je veći deo stanovništva muslimanske veroispovesti. Danas je veći deo tvrđave očuvan i kao spomenik kulture i nalazi se pod zaštitom države.

Stena na kojoj je tvrđava podignuta, prirodno je sa tri strane (istočne, severne i zapadne) zaštićena oštrim liticama. Sama tvrđava se sastojala od citadele smeštene na vrhu, koja je ojačana dvema kvadratnim kulama na zapadu i istoku, spojenim bedemom. Oko nje se ka jugu širilo utvrđenje ojačano još jednom kvadratnom kulom, dok su još dve kule bile smeštene kao isturene osmatračnice ka samom manastiru.

Utvrđenje je u periodu između 1976. i 1980. godine, delimično, arheološki istraženo, a na samom lokalitetu su izvedeni i konzervatorsko-restautorski radovi. Svi radovi na tvrđavi su izvedeni u saradnji Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva i Arheološkog instituta u Beogradu.

Lepota arhitekture, u najvećoj meri, sačuvani zidovi ovog utvrđenja, izazivaju uzbuđenje svakog posetioca i divljenje graditeljima, koji su ga na čudesan način sagradili. Na zidine grada može se popeti strmom i uskom stazom koja je danas ostala sačuvana još od vremena njegove gradnje.

Sa leve strane Mileševe iznad Mileševca nalazi se Savina pećina, u kojoj se nalazi izvor, za koga se veruje da se voda pred grešnikom ili svađalicom ukriva i da je mogu dohvatiti samo oni koji nisu grešni. U narodu je ostalo verovanje da ta voda ima neka isceliteljska svojstva.

Zivopisan kanjon Mileševke, mistične Savine pećine i džamija u podnožju tvrđave sa Kuranom starim 400 godina, samo su neke od prirodnih i kulturnih lepota ovog kraja, a gostoprimljivost meštana je zagarantovana.

 

Pogledajte kompletnu ponudu izleta: https://monix.rs/izleti-i-ekskurzije/

 

Izleti Zlatibor
Zlatibor apartmanski smestaj
Stanovi prodaja Zlatibor
Uvac          Visegrad

Leave a Reply

Your email address will not be published.