Grčka zastava

Grčka zastava sastoji se od devet plavo-belih linija. Zašto baš devet? Postoje razna verovanja o tome šta u stvari simbolizuju plavo-bele-linije.

Sloboda ili smrt

Devet horizontalnih linija prikazuje broj slogova čuvenog grčkog borbenog pokliča u borbi protiv Otomanskog carstva 1821. godine. Druga legenda kaže da je broj linija na zastavi u stvari broj slova grčke reči sloboda (grč.ελευθερία) koja je Grcima bila glavni motiv u borbi protiv Turaka.

Devet muza grčke mitologije

Zevs je imao devet ćerki, devet grčkih muza. Talija, Uranija, Melpomena, Polihimnija, Erato, Kaliopa, Klio, Euterpa i Terpsihora. Veruje se da broj linija na zastavi predstavlja baš ovih devet muza.

Plavo – bela boja

Kako se veruje, ove dve boje predstavljaju boju mora (plava) i belu penu koju stvaraju talasi. Prema grčkoj mitoligiji boginja Afrodita je rođena baš iz pene talasa. Boje zastave se još vezuju i za tradicionalnu nošnju ribara Specesa i losa koji su odneli pobedu nad Turcima 1821. godine.

Beli krst

Beli krst u gornjem levom uglu predstavlja poštovanje i veru u grčku pravoslanu crkvu. Dok su Grci bili pod Turcima, sveštenici su pomagali ljudima da ne izgube svoj identitet (veru, kulturu, jezik…), pa su ih u tajnim školama učili da pišu i  čitaju. Zbog toga krst ima posebno mesto na zastavi, a ujedno ujedinjuje “plavo i belo”.

Do 1974. godine koristile su se dve zastave. na kopnu se koristila plava zastava sa velikim belim krstom, dok se na moru koristila današnja zastava. U decembru 1978. godine zvanično je zastava sa devet horizontalnih linija i krstom prihvaćena kao zvanična zastava Republike Grčke, koju svi znamo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.