Zlatibor jezero

Hidrografija Zlatibora

Kada je hidrograija u piutanju vode na Zlatiboru ima u izobilju u dobro raspoređenim i brojnim vodotokovima. Reke i potoci su bogati raznim vrstama ribe. Južnim delom Zlatibora teče reka Uvac sa dubokim koritom i prelepim kanjonima.

Odgovarajući sastav zemljišta, odlični klimatski uslovi i bogatstvo biljnog pokrivača uslovili su obilje voda na Zlatiboru. Sva voda zlastiborskih reka otiče u Crno more, bilo da vodu odnosi Drina, Đetinja ili Moravica.

Najveće i vodom najbogatije su reke Rzav kojih ima 3. Veliki Rzav je najčistiji vodotok Srbije. izvire ispod male Čigote i uliva se u Moravicu. Ima izutetnu i kvalitetnu pijaću vodu i njome snabdeva gradove od Arilja do Gornjeg Milanovca. Crni Rzav se pojavljuje na Carevom polju. Protiče centralnim delom zlatiborskog platoa.

Na južnom delu Zlatibora je reka Uvac. Snaga koju mu daju pritoke je tolika da su mu obale pretvorene u prelepe, divlje i zanosne kanjone.

Zlatibor ima i svoje izvore prirodne mineralne vode. Najpoznatiji je onaj kod sela Rožanstva. Zlatiborci su je koristili za lečenje kožnih oboljenja i bolesti očiju.

Česme – Zlatibor obiluje kvalitetnim pijaćim vodama od kojih su neke najbolje u Srbiji. Izvor najbolje zlatiborske vode je Kulaševac. Ime je dobio po samom mestu koje se prostire na bogatim pašnjacima Obudovice. Krajem prošlog veka ovo mesto je bilo poznato po jednoj građevini – čardaku Jovana Mićića. On je ovde sa svojom porodicom provodio leta, a najčešći gost u njegovom letnjikovcu bio je knez Miloš Obrenović.

1893. godine još jedan gost je stigao na Kulaševac – Aleksandar I Obrenović. To je bio izuzetan događaj i priređen mu je doček koji je dugo ostao u pamćenju. U ime Zlatiboraca, predsednik čajetinske opštine Petar Mićić održao je zdravicu i zamolio vladara da se voda Kulaševac od tada zove Kraljeva Voda i da to bude večiti spomen dolaska kralja na Zlatibor.

1931. godine Kraljeva Voda je dobila vodovod tako što je voda sa česme Đurkovac i česme koju je podigao Kralj Aleksandar  pumpama izvedena u rezervoar.

Pored Đurkovca i Kraljeve Vode najzdravije i najhladnije su Hajdučka česma i Hajdučica u Murtenici, Zaugline pod Čigotom, Jovanova voda u Alinom Potoku, Dunjića vrelo u Stublu, Pašića vrelo u Čajetini, Oko, Đurovića česma na Torniku, Ćirovića česma u Mušvetama, Bukvića vrelo u Zovi i Stublina na Vranjevini.

Jezera – Na Zlatiboru postoje 2 veštačka jezera. Veće jezero je u Ribnici, na reci Crni Rzav. Zahvata površinu oko 10 kvadratnih kilometara. bogato je raznim vrstama ribe: klen, krkuša, pastrmka, šaran, linjak i som.

U samom centru turističkog naselja Zlatibor nalazi se manje jezero, napravljeno baš za turističke potrebe. Okruženo je prijatnim stazama za šetanje, klupicama za odmor gostiju i sadržajima za zabavu na vodi.

Stubline – Često na Zlatiboru može da se naiđe na šuplje stablo ukopano u zemlju prepuno čiste izvorske vode. ovakvi izvori su u narodu poznati kao  stubline. Na dnu stubline, koje je uglavnom od bukovog stabla, nalazi se sitno kamenje koje služi za filtriranje vode. Pored stubline se najčešće nalaze dva kamena koja služe za oslonac dok se pije.

Zlatibor jezero

Pogledajte kompletnu ponudu izleta: https://monix.rs/izleti-i-ekskurzije/ kao i na sajtu: http://visit-zlatibor.com/

Zlatibor izleti
Apartmani Zlatibor
Prodaja luksuznih stanova na Zlatiboru

Leave a Reply

Your email address will not be published.