Izleti u Srbiji

Izleti po Srbiji su odličan način da se upoznaju prelepa mesta i destinacije koje krije naša prelepa zemlja. Sve je veći broj prirodnih lepota u Srbiji koje su skrivene i potpuno nepoznate velikom broju našeg stanovništva.

Mokra Gora-Andrićgrad – Drvengrad  је  izgrađen na brdu Мećavnik po zamisli filmskog reditelja Emira Kusturice za potrebe snimanja filma Život je čudo.

Mećavnik nadvisuje selo Mokra gora i visinski je na istom nivou sa železničkom stanicom Jatare, kroz koju prolazi pruga uskog koloseka Šarganska osmica.

Andrićgrad je zdanje posvećeno Ivi Andriću, srpskom nobelovcu, sa idejom da spaja neizmirene istorijske periode na našim prostorima, da promoviše turizam, kulturu, umetnost, mir, jednakost među ljudima, rasama i polovima, širi pismenost i plemenitost i spaja i ujedinjuje narode, regione i svet.

Tragovima drevne prošlosti – Obilazak Smederevske tvrđave, zadnjeg uporišta odbrane protiv Turaka, koja je podignuta u XV veku, a koja je zbog svog izgleda koji je rađen po uzoru na Carigrad i bedeme oko ovog grada, jedinstvena u srpskoj srednjovekovnoj arhitekturi. Nastavak putovanja ka Viminacijumu, koji je bio jedan od najvećih rimskih vojnih utvrđenja na putu rimskih careva. Izlet se dalje nastavlja ka još jednom srednjevekovnom gradu – Golubačkom gradu koji se nalazi na nekadašnjem čuvenom Trajanovom putu iz I veka i sastavni je deo nacionalnog parka Đerdap. Nakon slobodnog vremena (mogućnost fakultativne vožnje brodićem Dunavom oko Golubačkog grada), poseta manastiru Tumane. Manastir se prvi put pominje u XVI veku. Manastirska crkva posvećena je Svetom arhangela Gavrilu, a u naosu crkve se nalazi kivot sa moštima Svetog Zosima Sinajita. Ako se oslonimo na narodno sećanje, onda je ovaj manastir zadužbina Miloša Obilića.

Leave a Reply

Your email address will not be published.