Izumi antičke Grčke

Izumi antičke Grčke

U antičkoj Grčkoj živeo je veliki broj poznatih ličnosti, velikih mislilaca, filozova kao i pronalazača. Stara Grčka  donela je mnoge izume bez kojih ne bismo mogli da zamislimo moderan život.

5 izuma bez kojih svakako ne možemo da zamislimo život, a za koje možemo da budemo zahvalni Grcima su:

  • SPORT

Početkom VIII veka pre nove ere, u Olimpiji su idržane prve Olimpijske igre u istoriji. Ponavljale su se na svake 4 godine. Olimpijada je u početku bila jednodnevan sportski događaj, ali je vremenom prerasla u petodnevni festival. Trke kočijama, trčanje, rvanje i druge discipline izvodile su se u čast boga Zevsa, kojem je ritualno žrtvovano 100 ovaca.

  • SUD

Kao i Rimljani, i Stari Grci su koristili sudnicu za veliki broj poslova. Prva porota je brojala čak 1.502 muškarca i pojavila se prvi put u Atini još 590. godine pre nove ere.

  • FIZIKA

Prvi put fizika se spominje još u III veku pre nove ere kada je matematičar, filozof i pronalazač Arhimed ušao u kupku. Arhimed je shvatio da postoji sila koja iz kade izbacuje količinu vode jednaku zapremini njegovog tela. Tako je rođen prvi princip fizike.

  • DRAMA

Prvi teatri nastali su iz ranogrčkih religijskih obreda, a razvijali su se najviše u Atini u periodu od 530. do 220. godine pre nove ere. Postojala su 3 osnovna žanra:

  1. tragedija
  2. komedija
  3. satirska igra

Prosečan grčki teatar mogao je da primi oko 17.000 ljudi. Ono što je posebno specifično je da su Grci čak imali i “specijalne efekte” kao i kranove kojima su dizali glumce u vazduh i pozicionirali ih po potrebi i kompoziciji.

  • ALARM ZA BUĐENJE

Čovek kojem je prvom palo na pamet da napravi spravu za buđenje bio je filozof Platon. To je uradio zato što mu je bio potreban “alarm” da bi stizao na jutarnja predavanja. Osmislio je spravu na principu kretanja vode kroz posude čime se izaziva piskav zvuk.

 

 

Kompletnu ponudu apartmanskog smeštaja za leto 2022. u Grčkoj pogledajte na web adresi: https://monix.rs/grcka-apartmani/

Pogledajte kompletnu ponudu smeštaja i izleta na Zlatiboru na sajtu: http://visit-zlatibor.com/

 

Stavros letovanje 2022

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.