Kanjon reke Uvac

Kanjon reke Uvac smatra se za jedno od najlepših mesta u Srbiji.

Nalazi se između planina Javor i Zlatar. Ono po čemu je najviše poznat i karakterističan su meandri. Takođe, ovo je jedno od poslednjih staništa beloglavog supa, predivne ptice, koja je gotovo izumrela.

Dužina reke Uvac iznosi oko 120 km i nalazi se na nadmorskoj visini od 560 m. Pošto je Uvac planinska reka, njen hidroenergetski potencijal je iskorišćen formiranjem tri brane: Zlatarsko jezero ili Kokin Brod, Sjeničko ili Uvačko jezero i Radoinjsko jezero. Najveća zemljana brana u Evropi je upravo izgrađena na Zlatarskom jezeru, gde nivo vode dostiže 45 m.

Obale ove reke krase brojne livade, šume omorike, breze i dr. Zlatarsko jezero čine jedinstvenim i fascinantnim upravo menadri reke Uvac koji formiraju oblik i izgled lavirinta. Meandri se prostiru sve do Radoinjskog jezera. Ono što je karakteristično za ovaj deo je što u ovom delu svog toka reka Uvac ima zelenu boju.

Na obalama Zlatarskog jezera nalazi se i najveće prirodno stanište beloglavog supa na celom Balkanu. Upravo je beloglavi sup simbol kanjona reke Uvac. Pr4e 20 godina ovde je boravilo svega 7 jedinki. Osnivanjem fonda za zaštitu beloglavog supa omogućeno je i postavljanje hranilišta. S obzirom da je beloglavi sup lešinar, hrani se samo mesm uginulih životinja i to je ono što ga čini zaštitnikom ekosistema. Tim je uspeo da brojku poveća sa 7 na 300 što je za svaku pohvalu, s obzirom da ova ptica ima samo jednog partnera  za ceo život i da ženka leže po jedno jaje godišnje. Beloglavi sup ima raspon krila od 2,7 m. U planu je i kolonizacija još dve vrste lešinara kako bi se u potpunosti zatvroio lanac ishrane.

Ono što se svakako ne propušta prilikom posete kanjonu reke Uvac je odlazak do vidikovca Molitva sa koga se pruža pogled koji sve ostavlja bez daha.

Meštani ovog kraja upoznati su sa 2 pećine – Ledničkom i Ušačkom. Međutim, ustanovljeno je da je u krečnjačkim stenama prisutan jedan izuzetan prirodni fenomen. U pitanju je pećinski sistem dug 6 km. Ušačka i Ledniča pećina su povezane mnogobrojnim kanalima i dvoranama koje su ukrašene prelepim pećinskim nakitom. Na izlazu iz Ušačkog sistema, nalazi se savršeno mesto za kampovanje.

Kanjon reke Uvac za svakoga nudi po nešto. Od ribolova, planinarenja, kampovanja, biciklizma i predstavlja jednu od najboljih turističkih atrakcija u Srbiji.

 

Pogledaju kompletnu ponudu apartmanskog smestaja na Zlatiboru na: https://monix.rs/apartmanski-smestaj-zlatibor/ kao i na sajtu: http://visit-zlatibor.com/

 

Izleti sa Zlatibora
Smestaj na Zlatiboru
Prodaja stanova na Zlatiboru

Leave a Reply

Your email address will not be published.