Kemer

Kemer

Kemer je primorsko odmaralište udaljeno 40 km od Antalije u Turskoj. Nalazi se u zalivu Antalija i čini ga 53 km prelepe obale na padinama Taurusa.

Kemer ima tipičnu mediteransku klimu, toplo, suvo vreme i toplo more. Ima 33.000 stanovnika od čega 11.700 živi u samom Kemeru, a ostala važnija mesta su Beldibi, Gojnuk, Kamjuva, Kiriš i Tekirova.

Do ranih ’80 godina ovo mesto je bila ruralna oblast, a danas ima veoma važnu ulogu u turizmu u Turskoj. Kemer je bio poznat i pod nazivom Staro selo. U periodu od 1916-1917. godineizgrađen je kameni zid dug 23 km za kanalisanje vode planinskog potoka i za zaštitu grada od poplava, koja je tada bila stalan problem. Naziv Kemer odnosi se na ove zidove. Takođe, može se pronaći i podatak da ime Kemer potiče od turske reči i da ima značenje reči pojas.

Do 1960. godine nije bilo saobraćajnica i bilo je moguće doći samo čamcem. Put je izgrađen 1980. godine.

U Kemeru se nalazi veliki broj prelepih plaža. Dve najpoznatije plaže u Kemeru su gradska i šljunkovita plaža. Duž plaže se nalaze restorani, kafići i brodovi koji prevoze turiste na izlete. Neke od poznatih i najlepših plaža u Kemeru su:

  • Cirali plaža-nalazi se u blizini čuvenog Olimposa, 50 km od Kemera. Duga je 2 km i odlična za odmor.
  • Olimpos Beach-poznata je po zlatnom pesku i udaljena je oko 35 km od Kemera
  • Adrasan Beach-udaljena je oko 50 km od Kemera i plaža je duga oko 2 km.
  • Moonlight Beach-nalazi se odmah pored marine. Jedna je od glavnih plaža u odmaralištu sa zlatnim peskom i kristalno čistim morem.

Kemer je važan turističi centar sa velikim brojem hotela i marinom. Sa pojaom turizma niču zgrade, hoteli i ostala preduzeća. Bogat je prodavnicama, restoranima, kafićima, barovima, pekara, prodavnica suvenira i dr. Pruža izuzetan noćni život sa barovima i klubovima.

Ulice su široke, pune cveća, drveća, zelenila i parkova. Ponedeljkom i utorkom je pijaca u Kemeru. Tada meštani kupuju proizvode za potrošnju, voće, povrće i druge namirnice.

Kemer predstavlja odličnu destinaciju za letovanje, kako zbog razvijenog turizma i zbog prirodnih lepota.

 

Pogledajte kompletnu ponudu hotela za Kemer 2022. na: https://monix.rs/kemer/

Pogledajte kompletnu ponudu smeštaja i izleta na Zlatiboru na sajtu: http://visit-zlatibor.com/

Turska hotel

Leave a Reply

Your email address will not be published.