Klima Zlatibora

Klima na Zlatiboru je subalpska. Temperaturne razilke su minimalne i ima više od 2000 sunčanih sati godišnje. Prosečna godišnja temperatura je 7,5 C i prosečna dnevna temperatura je 18 C.

1962. godine je izmerena najviša dnevna temperatura od čak 33,6 C, a najniža -23,1 C 1954. godine. Zime na Zlatiboru su prilično duge i hladne pa su negativne temperature u aprilu i oktobru sasvim normalna pojava. Planina je jako pogodna za ljubitelje skijanja jer ima preko 100 dana pogodnih upravo za bavljenje ovim sportom. Leta su topla sa svežim večerima i ograničena su na period jun-septembar. Najtopliji dani su, naravno, u julu i avgustu.

Magla na Zlatiboru nije česta, naročito u centralnom delu, a kada se pojavi ne zadržava se dugo. Često se dešava da se oblaci spuste nisko i prekriju planinske vrhove, koji su viši od 1000 m.

Zlatibor Monix Club pogled

Padavine na Zlatiboru variraju od mesta do mesta. Prosečna godišnja visina padavina na Zlatiboru je oko 880 mm, u Ljubišu oko 990 mm, a u Čajetini 940 mm, dok jugoistočni predeli imaju nešto više od 1000 mm. Najviše padavina se izlučuje u maju i oktobru, dok je najsuvlji mesec mart. Letnje padavine su u obliku jakih pljuskova popraćenih grmljavinom i izazivaju eroziju.

Najčešći i najbrži vetrovi na Zlatiboru su oni koji dolaze sa jugozapada i severoistoka. Najčešći i najjači u toku cele godine je severoistočni vetar, posebno u periodu od oktobra do maja. On u svim godišnjim dobima snižava temperaturu vazduha. Jugozapadni i južni vetrovi se obično javljaju od jeseni do proleća i donose relativno tople vazdušne mase, tako da zimi ublažuju hladnoću, a leti povećavaju temperaturu vazduha.

Relativna vlažnost vazduha varira u toku dana. Maksimalna je oko 07:00 časova, a minimalna oko 14:00 časova.

Sa medicinskog aspekta subalpska klima je povoljna za lečenje  bronhijalne astme i drugih alergijskih oboljenja.

 

Pogledajte kompletnu ponudu izleta: https://monix.rs/izleti-i-ekskurzije/

 

Izleti Zlatibor
Apartmanski smestaj na Zlatiboru
Nekretnine Zlatibor

Kompletna ponuda izleta sa Zlatibora:

 

Izlet Mokra Gora           Izlet Sirogojno – Stopica pecina
Izlet Uvac                        Izlet Visegrad

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.