Kusadasi

Kušadasi

Kušadasi, „Ostrvo ptica“, najpopularnije je tursko letovalište na Egejskom moru. Do pre dvadeset godina ovo je bilo malo ribarsko selo, a danas je renomirani turistički centar sa brojnim prodavnicama, neobičnim dućanima, prelepom marinom i živopisnim centralnim trgom – pešačkom zonom.

Kušadasi je izgrađen na mestu antičkog grada Neapolis, pa je u tokom svoje istorije bio poznat pod tim imenom, ali i pod imenima Novi Efes i Scala Nuova. Do 15. veka gradom su upravljali trgovci iz Đenove i Venecije, a Turci ga osvajaju 1413. godine i pod njihovom vlašću on je i danas. Današnji naziv grada kovanica je od dve reči – ostrvo (ada) i ptica (kus).

Kušadasi se nalazi na 95 km južno od Izmira, nasuprot grčkog ostrva Samos. Sa ponosom nosi reputaciju „najatraktivniji grad na Egejskom moru“, a za to može zahvaliti lepoti koja ga karakteriše, i svemu onome što se nalazi u njegovoj okolini.

Prelepe plaže, čisto more, istorija nadohvat ruke, Nacionalni park, sve to ćete naći kada posetite ovo simpatično tursko letovalište. Barovi, kafići, pabovi, diskoteke, restorani – ne brinite, sve to vam je na raspolaganju.

Kušadasi ima veliki broj plaža, a na kojoj god da se nađete, možete uživati u kristalno čistoj vodi i brojnim vodenim aktivnostima, kao što su vožnja banana čamcem, džet skijanje, vožnja pedaline, jedrenje… Stenovita, peskovita ili šljunkovita plaža, volite da se osamite ili volite gužvu, Kušadasi ispunjava sve vaše želje. Na plažama možete iznajmiti ležaljke i suncobrane, predahnuti i osvežiti se u nekom restoranu ili kafiću.

Kušadasi je raj za šoping. Ovde možete naći sve, počevši od popularnih turskih začina, preko keramike, do odeće. Prodavnice u Kušadasiju nemaju propisano radno vreme, otvorene su od ranog jutra, do kasno u noć. Duž ulica postoje turističke prodavnice, i tu možete kupiti raznovrsne suvenire za uspomenu, a česta pojava su uporni prodavci koji će vam nuditi svoju robu, ali budite oprezni, često se dešava da odeća koji vam se nudi nije original. Međutim, kod luke se nalazi tržni centar Scala Nuova, i ovde možete naći original svega onoga što vas zanima, a svedok toga jeste cena koju za takvu garderobu treba izdvojiti.

Na samo pet minuta hoda od luke nalazi se veliki bazar i brojne prodavnice, koje vam nude suvenire, tepihe, nakit, odeću, kožu… Bazar bi trebalo posetiti, jer se ovde možete i cenkati, pa cenu nekog artikla sniziti čak i do pola. Prodavnice bazara su tokom letnje sezone otvorene u periodu od 09:00 do 00:00 h.

Kušadasi ima tri marketa, a utorak je dan rezervisan za prodaju voća i povrća, sredom je tekstilno tržište, odnosno prodaja odeće, dok se petkom ponovo vraća prodaja voća i povrća, ali i začina, ribe i mnogih drugih namirnica.

Kušadasi kakav danas postoji osnovali su Mlečani u 16. veku kao koloniju. Izgrađen je dvorac na ostrvu za potrebe posmatranja, a grad je okružen zidinama, kako bi se lakše zaštitio od napada pirata. I danas se mogu u gradu videti gradske zidine, ali samo jedna, a nekada ih je bilo tri.

Oko Kušadasija nalaze se brojni antički gradovi, Efes, Didim, Prijena, Milet, a na udaljenosti od 25 km nalazi se nacionalni park, sa kojeg se pruža pogled ka Grčkoj i ostrvu Samos. Put do prelepog ostrva Samos traje trajektom oko dva sata, to je jedno od većih ostrva Grčke, sa zelenim planinama, prelepim plažama i brojnim arheološkim nalazištima. Najpopularnije atrakcije na ostrvu su:

  • Eupalinos tunel – Sagrađen u 6. veku p.n.e, dug je više od 1 km, a ide preko brda. Tunel je potpuno osvetljen, tako da njime možete proći.
  • Manastir Panagia Spiliani – Posvećen je Vavedenju presvete Bogorodice Marije.
  • Arheološki muzej – Muzej čuva zbirku predmeta korišćenih u svakodnevnom životu: keramika, novac, predmeti od bronze, a tu su i ženske statue, kao i 5 m visok kuros. Svi predmeti koji se u muzeju nalaze otkriveni su 1980. godine na svetilištu Heraion.
  • Hram Here – Veruje se da je boginja Hera rođena na mestu na kome se nalazi hram. Od 135 stubova, koliko ih je bilo, ostao je samo jedan.
  • Potami vodopadi – Ovo je najlepši deo ostrva, idealno mesto i za šetnju, za rekreaciju, ali i za opuštanje. Možete šetati duž reke, kroz šumu, sve do malog jezera i vodopada.

Ukoliko vas zanima kako izgleda svetsko čudo, dođite u Efes, jer se tu nalazilo jedno od sedam svetskih čuda, hram posvećen grčkoj boginji Artemidi. Ako je verovati legendama, ovaj grad su osnovale žene ratnice, Amazonke. U Efesu je boravio Sveti Pavle, od svoje 65. do 68. godine, držao je propovede i prizivao slušaoce da veruju u Boga. Ovde je nastalo Jevanđelje po Jovanu.

Kusadasi hoteli

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Monix.D.o.o.

koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice.

Više o kolačićima pročitajte u Uslovima korišćenja i politici privatnosti.