Limenaria

Tasos Limenaria

Limenaria je lep grad koji se nalazi samo 42 kilometara od grada Tasosa i 24 kilometra od luke Skala Prinos. To je drugi po veličini grad na Tasosu, a nalazi se na jugozapadnoj obali ostrva i gleda u veličanstvenu Svetu Goru preko mora.

Formira zajednicu sa susednim mestom Kalivia.

Limenaria je postala vrlo popularna destinacija za odmor, ali je zadržala mnogo od svoje grčke tradicije i jedinstvene lokalne kulture. Turisti uživaju u velikom izboru restorana i taverni koje služe ukusna grčka jela u celom gradu i duž obale. Takođe, dosta odličnih kafića, barova i prodavnica suvenira ima u skoro svim pravcima gde se može šetati kroz mesto, i koje prikazuju jednostavnost života koju meštani znaju i neguju.

Prilikom posete Limenariji postoji dosta opcija koje će Vam pružati zabavu tokom odmora. Postoje mnoge plaže koje možete izabrati u zavisnosti od toga koliko daleko duž obale želite da putujete. U gradu pored luke nalazi se vrlo mala peščana plaža sa parkingom u blizini i dosta taverni i restorana brze hrane. Malo dalje na zapadu je najduža plaža u Limenariji, koja se proteže na oko 2 km. To je šljunkovito – peskovita plaža, a neki delovi su bolji od drugih, obavezno je obiđite celu kako biste pronašli mesto koje Vam najviše odgovara. Kada prođete ovu plažu, na zapadnoj strani je veoma peščana i mnogo lepša plaža koja se zove Tripiti.

Sam grad je imao veoma zanimljivu istoriju, ali zapravo nije postao značajan sve do početka 20. veka, kada je počelo eksploatisanje minerala u blizini od strane nemačke firme Speidel između 1905. i 1912. godine. Zgrada rudarske kompanije Speidel je izgrađena na vrhu brda na obali istočno od Limenarie. Zgrada se zove “Palataki”, ona se nalazi visoko iznad grada i zapada za oko svakom posetiocu. Ispod nje se nalazi stari rudnik u koji danas možete ući radi turističkog obilaska. U blizini postoji i folklorni muzej sa mnogo eksponata, kao i mali privatni muzej “Papageorgiou”.

Zaštitini simbol Limenarije je “Žuti zamak u Palataki.
Kompletnu ponudu apartmanskog smeštaja za leto 2023. u Grckoj pogledajte na web adresi: https://monix.rs/grcka-apartmani/
STAVROS 2023
VRASNA 2023
PARALIA 2023
OLYMPIC BEACH 2023
LEPTOKARIA 2023
NEI PORI 2023

Leave a Reply

Your email address will not be published.