Limenas

Tasos Limenas

Limenas je glavni grad i luka ostrva poznat i pod nazivom Tasos grad, nalazi se na severu ostrva oko 11 km od zaliva u Keramotiju. Limenas je bio glavni grad Tasosa i u antičko vreme.  On je ujedno administrativni, turistički i ekonomski centar Tasosa. Ovde  živi većina stanovnika ostrva, kojih ukupno ima oko 3000. Limenas je moderan grad koji je takođe zadržao i svoj tradicionalni duh. Pored hotela, restorana, prodavnica, barova i taverni možete videti i neke od starih crkava kao što je crkva Svetog Nikole i manastir Kalogeriko (Vatopediou) koji se smatra za simbol Limenasa, ruševine antičog amfiteatra i tvrđave, kao i ostatke mermernih spomenika koji svedoče o slavnoj prošlosti ostrva.

Limenas ima staru i novu luku. Centar svih zbivanja jeste glavni trg koji se nalazi oko nove luke gde pristaju svi trajekti iz Kavale i Keramotija. Nova luka se nalazi na zapadnoj strani, a u njenoj blizini se nalazi plaža Vournelis kao i restorani, marketi i prodavnice. Stara luka je udaljena 1 km od nove i nalazi se u staroj četvrti Limenasa koja podseća na klasična grčka primorska mesta sa mnoštgvom ribarskih čamaca, brodića, popločanih ulica, suvenirnica.. Limenas je udaljen samo 35 minuta vožnje trajektom od grčkog kopna. Dakle, preporuka je da se obiđu Keramoti i Kavala i na taj način upotpuni boravak.

U samom Limenasu postoje dve plaže, gradska i manja Tarzanas koje su na suprotnim krajevima grada. Gradska plaza je blizu luke, ali je more ipak čisto, pešcana je i iako ima lepših, vrlo je upotrebljiva ako ste smešteni u centru Limenasa. Na gradskoj plaži imate prirodni hlad od platana, lipa i japanskih bagrema, tako da vam ne treba suncobran, ali se može iznajmiti u par kafica na samom početku plaže. Na plazi postoje restorani, taverne, samoposluga, spasioci tusevi, dok svaki lokal ima wc.

Plaže koje se mogu obići u blizini Limenasa su: Limanaki, Makriamos, Nisteri, Glyfada, Papalimani i druge. Ovo su sve peščane plaže, većim delom uređene sa ležaljkama i suncobranima, tuševima i kabinama za presvlačenje, beach barovima i drugim sadržajima.

 

Kompletnu ponudu apartmanskog smeštaja za leto 2023. u Grckoj pogledajte na web adresi: https://monix.rs/grcka-apartmani/

 

Stavros apartmani
Vrasna apartmani
Paralia apartmani
Olympic beach apartmani
Leptokaria apartmani
Nei Pori apartmani

Leave a Reply

Your email address will not be published.