Manastir Svetog Pantalejmona

Manastir Svetog Pantelejmona sazidan je između pristaništa Dafni i manastira Ksenofonta. Ovaj ruski manastir osnovan je u vreme Kneza Vladimira i nosio je naziv porodice Bogorodice Ksilurije. U drugoj polovini XII veka, usled mnogobrojnosti, bratila se seli u gornji Rusak, a krajem XVIII veka monasi su se preselili na morsku obalu u manastir sa hramom Vaznesenja Gospodnjeg na mestu sadašnjeg Pantelejmonovog manastira. Arhitekturni oblik manastira uglavnom nema uobičajeni vid utvrđenja svojstven Atonskim manastirima. Mnogospratna zdanja, namenjena mnogobrojnoj bratiji okržuje starije kompaktno raspoređeno središte u vidu pravougaone građevine, sa glavnom Sabornom Crkvom, podignutom U XIX veku i posvećenom Svetom velikomučeniku i iscelitelju Pantelejmonu. (27. jul po Julijanskom kalendaru). Oltar je uzgrađen 1890. godine i prima između 800 i 1 000 monaha.  Zvonik sadrži zvono drugo po veličini u celom svetu. Ono ima spoljni obi, 8.71 m, a polupečnika 2.71 m i potrebno je dva monaha da pokrenu njegovih 13 tona. Pored toga, dva monaha zvone u ritmu sa drugih 32 zvona. Po pričama monaha iz Hiladara, kada zvone u Pantelejmonu velikim zvonima, njegova zvonjava se čuje čak u Hilandaru (koji je udaljen desetinama kilometara). U ovom hramu čuva se glava Svetog velikomučenika Pantelejmona  i delovi moštiju ledećih svetitelja: Jovana Preteče, prepodobnog mučenika Stefana Novog, Paraskeve, velikomučenice Marine, Josifa Obručnika, apostola Tome, Jovana Zlatoustog, i mnogih drugih. Drugi Saborni hram Pokrva Presvete Bogorodice poseduje delove moštiju svetih: Jovana Preteče, apostola Petra, Andreja, Luke, Filipa, Tome, Vartolomeja i Varnave, prvomučenika Stefana Isakija Dalmatinskog, Dionisija, Aeropagita, Kozma i Damjana, Kirila Trifuna i mnogih drugih. Ovde se čuva i čudnovata ikona Majke Božije nazvana “Jerusalimska”, ikona Svetog Jovana Preteče, stara ikona velikomučenika i iscelitelja Pantelejmona i ikona sveštenomučenika Haralampija. Treći hram je posvećen Svetom Mitrofanu, Voronježkom čudotvorcu. Tu je i mali hram u ime svetih Velikih Knezova Ravnoapostolnog Vladimira i Blagovernog Aleksandra Nevskog. Osim ovih hramova postoji još ekoliko paraklisa. Nedaleko od manastira nalazi se takozvana “grobnica” kosturnica sa cvrkvama Svetog apostola Petra i Pavla.

Biblioteka sadrži 1064 rukom pisanih dokumenata na koži i papiru, i 25 000 Grčkih i Slovenačkih štampanih dokumenata. Blago sadrži deo časnog krsta (svetoh krsta, onog na kome je razapet Isus), minijaturne ikone, svete odežde, mošti svetaca, nekoliko liturgijskih objekata od zlata i srebra, ikone ukrašene dragim kamenjem, krstove itd. U današnje vreme u manastiru boravi 40 monaha.

 

Kompletnu ponudu apartmanskog smeštaja za leto 2022. u Grčkoj pogledajte na web adresi: https://monix.rs/grcka-apartmani/

 

Stavros 2022
Vrasna 2022
Paralia 2022
Olympic beach 2022
Leptokaria 2022

 

Pogledajte kompletnu ponudu smeštaj ai izleta na Zlatiboru na sajtu: http://visit-zlatibor.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published.