Zlatibor

Manifestacije na Zlatiboru

Zlatibor je turistička destinacija koja se posećuje tokom čitave godine. Zbog toga nudi najbogatiji kulturni sadržaj. Manifestacije na Zlatiboru se zaista za pamćenje jer pored bogatog programa, izdvajaju se i po sjajnoj atmosferi i kao takve privlači veliki broj turista.

PRŠUTIJADA

Pršutijada se tradicionalno odžava svake godine u januaru u selu Mačkat na Zlatiboru. Zlatiborska pršuta je samo jedan od specijaliteta ovog kraja. Počela je da se proizvodi pre više od jednog veka, a do danas se proces proizvodnje nije promenio. Privlači više od 10.000 posetilaca svake godine. Sajam ima višestruki karakter. Pre svega okuplja veliki broj proizvođača suvomesnatih proizvoda i zato ima privredni karakter. Na sajmu se mogu videti i probati, kao i kupiti veliki broj delikatesa kao što su užička, goveđa, svinjska i ovčija pršuta, slanina, kobasica i dr. Specifičnost ovih proizvoda je u tehnologiji proizvodnje jer se Mačkat nalazi na nadmorskoj visini koja pogoduje sušenju mesa. Posetioci učestviju u nagradnoj igri i mogu nakon završetka manifestacije osvojiti džak mesnih prerađevina. Zahvaljujući prirodi i okolini u kojoj se proizvodi, predstavlja nešto najlepše što planinski predeli, kanjoni i reke nude.

SABOR TRUBAČA NA ZLATIBORU

Predstavlja tradicionalnu manifestaciju baziranu na etnografskim motivima narodne muzike, ali i na narodnom stvaralaštvu vrednih ljudi ovog kraja. Zvuci trube i trubačkih orkestara su specifični i svojstveni za ovo područje. Zlatiborski sabor trubača počinje čuvenom “budilicom” na Tić polju i dalje se nastavlja defileom duvačkih orkestara ovog kraja. Osmišljen je da bude kvalifikaciono takmičenje pred sabor u Guči. Osmišljen je da bude kvalifikaciono takmičenje pred sabor u Guči. Zlatiborski sabor trubača se održava već 35 godina i sa pravom se može reći da je tradicionalna manifestacija na Zlatiboru, a ujedno je i najstarija mnifestacija na Zlatiboru. Održava se u poslednjoj nedelji jula. Oko 15.000 gostiju poseti sabor u toku njegovog trajanja.

SABOR IZVORNE NARODNE PESME

“Bez izvora nema vode” je manifestacija  koja se tradicionalno održava u avgustu na Preobraženje Gospodnje, u selu Rožanstvo. Sabor okuplja umetnike, pevačke grupe, duvačke orkestre, frulaše koji neguju narodne pesme. Sabor ima takmičarski karakter. Ocenjuje se izvornost pevanja, izbor pesama, narodna nošnja. Pored onih starijih, sa zadovoljstvom se može reći da se na ovoj manifestaciji pojavljuje i sve više mladih učesnika koji neguju tradiciju i čuvaju je od zaborava.

ZLATIBORSKO LETO

Zlatiborsko leto je kulturno-zabavna manifestacija koja se u letnjim odvija na različitim lokacijama na Zlatiboru. Gosti na Zlatiboru mogu uživati u folkloru, tradicionalnoj muzici, pozorišnim predstavama, bioskopskim projekcijama, umetničkim izložbama i sl. Kulturno leto počinje u julu i traje do kraja avgusta.

LOV NA VUKOVE

Tradicionalna hajka na vukove, ali i takmičenje u streljaštvu održava se svake godine krajem februara na Zlatiboru. Takmiče se u tri discipline: gađanje pokretne mete siluete vuka, gađanje nepokretne mete siluete srne i gađanje glinenih golubova. Posetioci ove manifestacije mogu da probaju zlatiborske specijalitete, pečenog vola na ražnju i sve to uz neizostavne zvuke tradicionalne muzike u izvođenju duvačkog orkestra.

MOTO SKUP NA ZLATIBORU

Svake godine na Zlatiboru, u avgustu, organizuje se moto skup. Održava se na Tić polju. Na moto skupu pored pokazivanja dvotočkaša u svom programu ima i zanimljiv nsadržaj kao što je prevlačenje konopca, obaranje ruke i brzo ispijanje piva.

 

Pogledajte kompletnu ponudu izleta: https://monix.rs/izleti-i-ekskurzije/

Izleti Zlatibor
Apartmanski smestaj Zlatibor
Stanovi na Zlatiboru prodaja

Leave a Reply

Your email address will not be published.