Milano

Milano

 

Milano je drugi po veličini grad u Italiji, glavni grad okruga Milano i regije Lombardija u severnoj Italiji. Milano se smatra „privrednim srcem“ Italije. Grad je, takođe i svetski poznat privredni, modni i medijski centar. Milano je čuven po svojoj gotskoj katedrali, operi „Milanska skala“ i velikom arhitektonskom i umetničkom nasleđu. U svetu, Milano je najpoznatiji kao jedno od središta svetske mode (Nedelja mode u Milanu) uz Pariz i Njujork. Milano je sedište većine izdavačkih kuća, reklamnih kampanja, instituta za istraživanje tržišta i trgovačka udruženja zemlje. On je i centar mode i dizajna, a 1910. godine je osnovana fabrika automobila Alfa Romeo (danas deo Fijata). Takođe svetski  poznata firma guma i kablova, Pireli, nalazi se u Milanu. Danas je Milano savremeni grad, ali još uvek poseduje stare građevine koji mu daju dušu. Znamenitosti u Milanu su:

  • Milanska katedrala – ova građevina je najvažnija arhitektonski simbol grada i majstorsko delo italijanske gotike. Nalazi se na trgu koji je dobio ime po katedrali. Počelo je da se gradi krajem 14. veka, a dorađivala se i u prošlom veku.
  • zamak Sforca – predstavlja značajan srednjovekovni spomenik, Često je prepravljan, a danas je pretvoren u muzej, institut za umetnost i istoriju.
  • Milanska skala – Milano je svetski poznat i po operi, Milanskoj skali, sagrađenoj u XVII veku. U njenoj dvorani ima mesta za preko 3000 gledalaca. Ova građevina raspolaže i pozorišnim muzejom, a to je u stvari istorija skale.
  • Crkva Santa Marija dela Gracije – u ovoj Crkvi se nalazi remek-delo Leonardova Da Vinčija „Tajna večera“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.