Moderna istorija Grčke

Moderna istorija Grčke

Grci su podigli ustanak protiv Osmanskog carstva 1821. godine, koji je trajao sve do 1829. godine. Od 1828, na čelu ustaničke privremene vlade bio je grof Joanis Kapodistrias, ali je nakon njegovog ubistva 1831. godine zemlja upala u građanski rat. Nakon toga, tadašnje velike sile uzele su stvar u svoje ruke (naročito Ujedinjeno Kraljevstvo koja se bojala prevelikog ruskog uticaja na grčke ustanike), te su organizovale Londonsku konferenciju 1832. godine, na kojoj su uz Ujedinjeno Kraljevstvo, učestvovale Francuska i Rusija. Rezultat te konferencije bilo je osnivanje Kraljevine Grčke, te odluka da se grčki presto dodeli 17-godišnjem bavarskom princu Otu fon Vitelsbahu (Grke se s tim u vezi nije ništa pitalo). Oto je bio maloletan kad je stigao u Grčku, te je umesto njega vladao Regentski savet sve do 1835. godine. Od 1835, započela je apsolutistička vladavina kralja Ota. U svojoj osnovi to je bila mala preslika Bečkog dvora. Kralj je vladao uz Dvorski savet, kojem je na čelu bio najčešće neki Bavarac kojeg bi on osobno odabrao, a bilo je i razdoblja kad je i predsednik Saveta bio on lično.

Od 1883. godine do 1843. godine, Grčka je bila apsolutistička monarhija. Godine 1843. izvršen je državni udar od strane buržoazije i donesen je demokratski ustav koga je Narodna skupština izglasala 30. aprila 1844. godine. Za vreme Krimskog rata, Grci iz planinskih oblasti Epira i Tesalije digli su ustanak u nameri da pruže pomoć Rusima. Sultan je taj ustanak ugušio i blokirao Pirej prinudivši Grčku na neutralnost.

1859. i 1860. godine  dolazi do krvavih nemira u Naupilionu, Argosu, Tripolisu, zbog uticaja liberalnih ideja. Tadašnji kraj Oton je primoran na abdikaciju 23. oktobra 1862. godine. Novi kralj postaje sin danskog kralja Jorjos I. Zbog turskog uticaja, Velika Britanije je ojačala svoje pozicije u Grčkoj i odriče se Jonskih ostrva u korist novog kralja.

1897. godine Grčka je zaratila protiv Turske. Povod za rat bio je Kritski ustanak iz 1896. godine. Rat se završio porazom grčke vojske, a Krit je okupiran od strane velikih sila i priznata mu je autonomija pod suverenitetom sultana. Za vreme Mladoturskog ustanka, Krit je proklamovao prisajedinjavanje Grčkoj. Svi pokušaji su propali, a novi rat je sprečila intervencija svetskih sila. Grčka je uzela učešća u Prvom balkanskom ratu i priključila se saveznicima Srbiji, Crnoj Gori i Bugarskoj. Londonskim, Atinskim i Bukureškim mirom, Grčkoj je pripao Krit, Solun, Halkidiki, Kavala, južni Epir, ostrva u Egejskom moru (sem Dodekanza koji je 1911. godine pod italijanskom vlašću).

 

Moderna istorija Grčke

Kompletnu ponudu apartmanskog smeštaja pogledajte za leto 2022. u Grčkoj pogledajte na web adresi: https://monix.rs/grcka-apartmani/

Pogledajte kompletnu ponudu smeštaja i izleta na Zlatiboru na sajtu: http://visit-zlatibor.com/

 

Vrasna leto 2022

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.