Izlet Mokra Gora

Mokra Gora

Drvengrad
Izlet Mokra Gora cenovnik

Plan izleta:

Polazak u 09:00 i 12:00 časova ispred poslovnice na Zlatiboru, ulica Miladina Pećinara 74.

Vožnja kroz selo Šljivovica, poznato po izuzetno lepoj prirodi i proizvodima od voća kao i po manifestaciji ,,Rakijada”. Put nas dalje vodi kroz selo Kremna, rodno mesto poznatih proroka Tarabića. Dolazak na stanicu Mokra gora i vožnja Šarganskom osmicom, kojom ćete od Mokre Gore do stanice Šargan Vitasi proći kroz 22 tunela, preko pet mostova, savladati visinsku razliku od 300 metara i sve to na ukupnoj razdaljini od 15.440 metara.

Za vreme vaše vožnje imaćete priliku da sa nekog od pet vidikovaca sagledate bogatstvo i lepote prirode ovoga kraja. Tokom vožnje napraviće se pauze na stanicama Golubići, Jatare, Šargan Vitasi i na vidikovcima Krst osmice i Ludi kamen i pružiti vam priliku da napravite prelepe fotografije neverovatnog  pejzaža. Vožnja traje 2 sata i 10 min.

Nakon vožnje i ove nezaboravne avanture očekuje nas poseta Drvengradu, izgrađenog na brdu Mećavnik po zamisli filmskog reditelja Emira Kusturice za potrebe snimanja filma „Život je čudo“. Drvengrad ima sve što treba da ima jedan gradić od crkve, kafića i restorana, a posebno je zanimljivo što svaka ulica pa i drvena kućica ima svoje ime i to po nekoj poznatoj ličnosti iz filma, književnosti ili muzike.

CENA OBUHVATA:

 • Prevoz luksuznim minibusom sa audio vodičem na srpskom i engleskom jeziku

DOPLATE ZA ULAZNICE NA LOKALITETIMA:

U letnjem periodu – 01.04.2021. – 31.10.2021., polazak u 09:00h i 12:00h:

 • Vožnju vozom Šarganskom osmicom na relaciji Morka Gora – Šargan Vitasi – Mokra Gora 1.000,00 Rsd za odrasle i 500,00 Rsd za decu
 • Ulaznicu u Drvengrad 250,00 Rsd
 • Individualne troškove putnika

PLAĆANJE:

 • Gotovinski, prilikom rezervacije uplata 100 %

NAPOMENA:

 • Krajnji rok za otkazivanje je dan pre polaska.
 • Agencija ne snosi odgovornost usled promena cena ulaznica na lokalitetima.

OPŠTI USLOVI:

 • U slučaju nedovoljnog broja putnika rok za otkaz  je 1 dan pre početka.
 • Agencija zadržava pravo korekcije cena u slučaju promena na monetarnom tržištu.
 • Agencija ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije.
 • Agencija zadržava pravo promene pojedinih sadržaja zbog objektivnih okolnosti.

 

Pogledajte kompletnu ponudu izleta: https://monix.rs/izleti-i-ekskurzije/

Mokra Gora je dolina u zapadnoj Srbiji, smeštena između planina Tare i Zlatibora. Na nju se nadovezuje Šarganski prevoj, koji prema severu čini prirodnu sponu sa Zborištem, najvišim vrhom Tare, a prema jugu sa Zlatiborom. Park prirode „Šargan – Mokra gora“ obuhvata površinu od 10.813 hektara. Lepoti predela doprinosi uzburkan reljef sa duboko usečenim strmim dolinama i klisurama reka Beli Rzav, Crni Rzav i Kamiške reke, iznad kojih se uzdižu brojni vrhovi i prevoji. Posebnu vrednost predstavljaju Hajdučka i Crvena pećina, a naročito vodopad Skakavac. Ovde se nalazi i veliki broj mineralnih izvora, a najpoznatiji je izvor Bele vode.

Šarganska osmica, pruga koja je bila žila kucavica i veza Evrope sa Jadranskim morem…Od Beograda do Dubrovnika i Zelenike, uskokolosečnom prugom od 760 mm, od 1925. do 1974. godine kroz tunele, preko mostova i kroz planinske useke saobraćao je čuveni voz “Ćira” ostavljajući za sobom prepoznatljivi miris dima parne lokomotive…

Na putu od Kremana ka mestu Mokra Gora, nalazi se lekoviti izvor Bela voda, koji je slučajno otkriven 1994.godine posle izlivanja reke Kamišine. Vodi na ovom izvoru je utvrđena visoka alkalnost ph 11,75, niska mineralizacija i temperatura od 18 stepeni. Zovu je i izvor Svetog Jovana Krstitelja kojem je posvećena i  prelepa crkva koja se nalazi u neposrednoj blizini.

Crkva je sagrađena pre nekoliko godina. Unutra još nije oslikana, ali se u njoj održavaju liturgije. Sagrađena je na temeljima nekadašnje crkve koju je izvesni stari Dubrovčanin sagradio u znak zahvalnosti baš ovom izvoru lekovite vode. Crkva brvnara sagrađena 1946 god. posvećena je Svetom proroku Iliji. Crkva je skromna, beskupolna građevina koju su sagradili lokalni majstori i meštani. Davne 1945. Godine, stanovnici Mokre Gore su izgradili Hram od obrađenog drveta koji je posedovao dva zvona, a izgrađen je obliku lađe. Meštani su poklanjali sve što je bilo neophodno za opremanje crkve, što uključuje i ikone. Sve radove je nadzirao budući sveštenik crkve Svetog proroka Ilije. Kulturna vrednost ovog područja ogleda se u ovom kulturnoistorijskom zdanju, hramu pored kojeg se nalazi dom paroha i lepo uređena porta.

Drvengrad  je etno selo smešteno na razmeđi Tare i Zlatibora. Izgrađeno na brdu Mećavnik po zamisli filmskog reditelja Emira Kusturice za potrebe snimanja filma „Život je čudo“. Mećavnik nadvisuje selo Mokra Gora i visinski je na istom nivou sa železničkom stanicom Jatare. Od ulazne kapije Drvengrada polazi glavna ulica koja  nosi naziv Ive Andrića, a pored nje postoje ulice Ernesta Če Gevare, Dijega Maradone, Miodraga Petrovića Čkalje, Felinija i Bergmana. Jedna ulica nosi i ime srpskog tenisera Novaka Đokovića. U selu se nalazi i mala drvena pravoslavna crkva sa drvenim zvonikom. Crkva je građena po ugledu na ruske crkve brvnare i posvećena je Svetom Savi. U centralnom delu sela je trg popločan drvenom kockom i sečenim drvenim pragovima i opkoljen brvnarama. Brvnare su autentične i prenete, neke iz tih krajeva, a neke iz Republike Srpske, u vidu skeleta i postavljene na kamene temelje. U svakoj od njih nalaze se sadržaji karakteristični za grad: hotel Mećavnik, galerija slika Macola, biblioteka, bioskop Andergraund (smešten pod zemljom), poslastičarnica Anica, sa domaćim kolačima i prirodnim sokovima, nacionalni restoran Lotika, prodavnica narodne radinosti ovog kraja.

 

 • Redosled sedenja u autobusu se pravi prema datumu prijave.
 • Mole se putnici da vode računa o svojim putnim ispravama, novcu i stvarima u toku trajanja izleta. Ostavljanje vrednih stvari u minibusu nije preporučljivo, jer prevoznik ne odgovara za iste! Agencija ne može odgovarati, niti se agenciji pišu prigovori, u slučaju ovih nepredviđenih okolnosti.
 • Napominjemo da je putovanje grupno, i tome je sve podređeno. Prema tome potrebno je jasno sagledavanje situacije da su u vozilu, muzika i filmovi koji se puštaju, neutralni po svom sadržaju, temperatura u vozilu ne može se individualno za svako sedište podešavati, i imajte u vidu da ono što je za nekoga toplo, za drugog je hladno i sl. Dakle, za grupno putovanje potrebno je puno razumevanje među putnicima i osećaj kolektivizma.
 • Agencija zadržava pravo promene usled nepredviđenih objektivnih okolnosti (npr. gužva na granicama, gužva u saobraćaju, zatvaranje nekog od lokaliteta predviđenog za obilazak…)
 • Agencija zadržava pravo izmene termina i uslova izvođenja predviđenih izleta kao i redosleda razgledanja usled objektivnih okolnosti. Molimo da uzmete u obzir da postoji mogućnost da usled državnih ili verskih praznika na određenoj destinaciji neki od lokaliteta ili tržnih centara, prodavnica, restorana, muzeja… ne rade.
 • Dužina trajanja slobodnog vremena za individualne aktivnosti tokom izleta zavisi od objektivnih okolnosti (npr. dužine trajanja obilazaka, termina polazaka, vremena dolaska i daljeg rasporeda u aranžmanu).
 • Maloletni putnici prilikom putovanja moraju imati overenu saglasnost roditelja.
 • Za sve informacije date usmenim, telefonskim ili elektronskim putem agencija ne snosi odgovornost.

Kompletnu ponudu izleta sa Zlatibora možete pogledati na našem sajtu: http://visit-zlatibor.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published.