Nea Potidea

Kasandra Nea Potidea

Potidea važi za jedan od najlepših gradića Halkidikija, jer je okružen prelepim vodama dva zaliva: Termaikos i Toroneos. Nalazi se na samom ulasku na poluostrvo Kasandra. Iako ima samo oko 1000 stanovnika,mesto je, kao i većina drugih u okolini, osnovano 1922. godine, od strane izbeglica iz istočne Trakije, i to na mestu stare Potidee, odnosno Palinija. Nea Potidea ima mnogo hotela i vila, restorana, taverni, super marketa i prodavnica, luna park, igrališta za decu… Svi apartmani i hotel se nalaze blizu mora. Potidea je mirno mesto za potpuni odmor, idealno za porodična letovanja sa manjom decom ili za parove. Plaže su peskovite , duge i ciste sa kristalno cistom vodom .

Gradić Nea Potidea su osnovale izbeglice iz istočne Trakije 1922., na mestu starog naselja Potidea. Neki istoričari navode da prvi zapisi o Potidei datiraju iz 7. v.p.n.e. i govore o koloniji grada Korinta dok drugi tvrde da je na ovom mestu postojao drevni grad Pallini. U jednom su svi saglasni: geografski položaj je izuzetan budući da Nea Potidea leži na veoma važnoj vojnoj strateškoj koti i udaljena je svega 60 km južno od Soluna i da je zapljuskuju vode dva zaliva: Termaikos i Toroneos te da leži na samom ulasku na poluostrvu Kasandra. Nad kanalom je impresivan most visine 18 metara koji spaja Kasandru sa kopnom Halkidikija. Kanal koji spaja dva zaliva pominje Stravan još u I veku naše ere.

Današnja Nea Potidea broji oko 1.000 stalnih žitelja, a od infrastrukture ima: restorane, barove, taverne, trgovine i supermarkete, zabavni park za decu, klub za sportove na vodi…

Kasandra je zapadno poluostrva Halkidikija ili “prvi prst”, kako ga mnogi zovu. Ukoliko želite da svoj odmor provedete aktivno, porodično, ukoliko želite da budete vidjeni, ako ste mladi i zaljubljeni, onda je Kasandra sa letovalištima Pefkohori i Hanioti, pravo mesto za Vas. Nepregledne peščane plaže, kristalno bistro, čisto i toplo more, živopisna letovališta, tradicionalna sela, bogat noćni život, blizina Soluna, prijatne taverne i pristupačne cene, nesumnjivo daju prednost Kasandri nad mnogim drugim mestima za odmor.

 

Kompletnu ponudu apartmanskog smeštaja za leto 2022. u Grčkoj pogledajte na web adresi: https://monix.rs/grcka-apartmani/

 

STAVROS 2022   VRASNA 2022   PARALIA 2022  OLYMPIC BEACH 2022   LEPTOKARIA 2022   

Leave a Reply

Your email address will not be published.