Nea Roda

Atos Nea Roda

Nea Roda je malo ribarsko mesto. Nalazi se na najužem delu trećeg prsta Halkidikija, poluostrva Atos.

Udaljena je oko 120 km jugoistočno od Soluna. Smeštena je između gradova Jerisos i Uranopolis. Nea Roda danas predstavlja jedno od najatraktivnijih mesta za odmor na Atosu.

Plaža je široka i peščana sa laganim ulaskom u vodu. U svakom slučaju, Nea Roda se preporučuje za sve one koji vole mirniji porodični odmor, bez velike gužve na plaži. Ovde, takođe, posetioci mogu upražnjavati sportove na vodi i pesku, a za ljubitelje ribolova ovo mesto je pravi mali raj.

Najbliže mesto Nea Rodi je Jerisos, a na nekoliko kilometara dalje nalazi se i supermarket Lidl.

Prvobitan naziv bio je „Provlakas” (u prevodu sa grčkog ispred kanala). Nea Rodu su izdradili religiozni doseljenici iz oko 40 porodica, 1922. godine, čija je postojbina selo Roda, Propondida i Kapadokia uz more Marmara u današnjoj Turskoj.

Oni su sa sobom poneli ikonu Device Marije koja je danas zaštitnica naselja. U centru sela postoji crkva Presvete Bogorodice. Današnja Nea Roda ima oko 1500 stalnih stanovnika. Letovalište krasi prirodna luka, lepe uvale, a ima i lekara, apoteku, brojne prodavnice, benzinsku stanicu, mini i mega markete, barove, suvenirnice, kafiće. Mestašce je popločano uzanim sokacima, a tipične kamene kuće sa cvetnim balkonima daju naročiti kalorit nad velikim egejskim plavetnilom.

Do ovog mesta se stiže drumskim putevima ili morskim linijama, obzirom da na čitavom Halkidikiju ne postoji aerodrom niti železnica.

Na brdu severno od Nea Rode dominira statua velikog vojskovođe i osvajača Aleksandra III Makedonskog. Statua je izdrađena u prirodnoj veličini, a prikazuje vojskovođu na konju. U blizini mesta su arheološka nalazišta.

Sa ovog mesta pruža se fantastičan pogled na Svetu Goru, ostrvo Tasos,… Tokom boravka u Nea Rodi posetioci mogu da obiđu crkvu Svetog Nikole i crkvu Uspenja Presvete Bogorodice.

 

Kompletnu ponudu apartmanskog smeštaja za leto 2023. u Grckoj pogledajte na web adresi: https://monix.rs/grcka-apartmani/

 

Stavros apartmani letovanje 2023
Vrasna apartmani letovanje 2023
Paralia apartmani letovanje 2023
Olympic beach apartmani letovanje 2023
Leptokaria apartmani letovanje 2023
Nei Pori apartmani letovanje 2023

Leave a Reply

Your email address will not be published.