Neos Marmaras

Sitonija Neos Marmaras

Neos Marmaras je najpopularnije, najveće i najglamuroznije letovalište Sitonije. Neos Marmaras je centar svih dešavanja.

Ima oko 2.500 stanovnika tokom godine, u letnjem periodu grad može da se poveća do 20.000 u toku turističke sezone. Od Soluna je udaljen 110 km, a od solunskog aerodroma 100 km.

Osnovale su ga Grčke izbeglice iz Male Azije (današnja Turska) sa ostrva Marmaras 1922. godine. Prvi stanovnici doplovili su preko mora čamcem Santala, koji je i dan danas izložen u centru. U znak sećanja na postojbinu nedaleko od crkve osnovan je muzej- gracanski kulturni centar Paskalaki. U mestu je crkva Arhangela Velikog utemeljena 1937. godine. Crkva je uglavnom otvorena tokom vikenda, a u neposrednoj blizini je i kapela u kojoj se mogu zapaliti sveće.

Neos Marmaras, mesto koje pored dve nezaboravne plaže u samom mestu i brojnih manjih plaža u okolini, ima dosta mesta za noćni provod.

Jedna je gradska plaža, koja je 2,5 km  duga, peščana sa laganim ulaskom u vodu i dosta dugim plićakom. Uz plažu je nekoliko beach barova sa svojim ležaljkama i put sa dosta mesta za parkiranje, tako da se do plaže može i kolima. Plaža je dovoljno prostrana da svako može da pronađe dovoljno mesta za svoj suncobran.

Druga plaža je Paradizo („Rajska plaža”), koja je duga 1,5 km, šljunkovita je i nalazi se na odvajanju puta na ulazu u Neos Marmaras, kod supermarketa Arvanitidis. Plaža je lepo uređena, na ulazu u vodu je krupniji šljunak, a zatim i veće kamenje da bi posle naišao pesak. Ulaz u vodu je umereno strm, odnosno nema plićaka.

Zapravo, deo plaže bliže Neos Marmarasu je sa više peska i sitnog šljunka i kako se ide prema sredini plaže šljunak je sve izraženiji i krupniji. Uz plažu je drveće sa niskim krošnjama koje štiti od sunca. Zahvaljujući prirodnim lepotama Sitonije, Neos Marmaras danas predstavlja veoma popularno turističko mesto sa lukom za ribarske i turističke brodiće i luksuzne jahte.

Ovde možete naći sve, od različitih apartmana i hotela, zajedno sa tavernama I restoranima, kako bi se zadovoljile različite potrebe turista.

 

STAVROS   VRASNA   PARALIA   OLYMPIC BEACH   LEPTOKARIA   NEI PORI

Leave a Reply

Your email address will not be published.