Nova Godina u Grčkoj

Nova godina- doček Nove godine u Grčkoj predstavlja sve češći izbor turista iz celog sveta, kako zbog blage klime, tako i zbog povoljnih cena novogodišnjih aranžmana. Grci su veoma veseo i temperamentan narod, uvek ljubazni, dobro raspoloženi  i spremni da ugoste strance, te tako Grčka važi za jednu od omiljenih turističkih destinacija u svim godišnjih dobima. U Grčkoj, Nova godina se slavi od 25. decembra, kada je zapravo Božić i slavlje traje sve do 7. januara (Bogojavljenje, po gregorijanskom kalendaru). Grci vole da ove praznike provedu u krugu porodice i prijatelja, tako da je tradicionalna novogodišnja trpeza gotovo nezaobilazan deo slavlja.

U Grčkoj se tradicionalno u novogodišnjoj noći seče kolač. U kolaču se nalazi skriveni novčić koji donosi, prema verovanju, sreću onom ko ga pronađe. Prvo parče je za mladog Isusa, drugo parče je za oca, a treće parče je za kuću. Ukoliko se u trećem parčetu pronađe novčić to znači da će doći rano proleće, a porodica može da očekuje sreću tokom cele godine. Običaj je da neko od bliskih prijatelja ili članova porodice uđe u kuću prvi, kako bi doneli sreću i sprečili da se dešavaju loše stvari u kući.

Ukoliko volite gužve, glasnu muzilu i vatromet pravi izbor su Atina i Solun. Glavno okuplanje u Atini je trg Sintagma i vatromet iznad Akropolja. U Solunu se Nova Godina dočekuje ispred Bele kule, gde se okuplja više hiljada ljudi. Za one koji više vole opušten i miran doček, najbolje je da za Novu Godinu budete u nekom od prelepih hotela na grčkim ostrvima. Uz prijatnu klimu Nova Godina se dočekuje, romantično, u ponoć na plaži.

Kompletnu ponudu apartmanskog smeštaja za Leto 2022. u Grckoj pogledajte na web adresi: https://monix.rs/grcka-apartmani/.

Leave a Reply

Your email address will not be published.