Parga

Parga

 

Parga je prelepo malo i šarmantno letovalište na Jonskom moru, koje je poslednjih godina sve popularnija destinacija. Sam dolazak je posebno olakšan nakon izgradnje autoputa koji spaja Jonsku obalu sa Vardarskom dolinom.

Ovaj gradić predstavlja kombinaciju venecijanske i tradicionalne grčke arhitekture sa uskim, krivudavim ulicama, malim trgovima i bezbrojnim crkvicama.

Nalazi se između Igumenice i Preveze, smeštena u zalivu, sa ostrvcima i stenama koji izviruju iz vode.

Parga ima 2 gradske plaže: Krioneri- glavna gradska peščana  plaža,a nekoliko minuta hoda je druga plaža- plaža Piso Krioneri koja je šljunkovito-kamenita.

Sa severne strane Parge nalaze se 2 prelepe plaže, Valtos i Lihnos. Do plaže Valtos se može stići laganim hodom pored tvrđave za 10 minuta. Sama plaža je uređena sa suncobranima, ležaljkama, tuševima, kafićima i tavernama.

Plaža Lihnos je udaljena od centra Parge oko 4 km. U okolini plaže nalaze se hoteli, apartmani kao i auto kamp. Smeštena je u divnom, malom i mirnom zalivu.  Ukoliko se ide peške od centra  potrebno je malo više vremena, oko 50-60 minuta i ide se preko brda i maslinjaka. Do plaže se može doći i brodićem koji polazi iz luke u Pargi, ili kolima.

Stari grad Parge je fascinantan. Sve kuće su okrečene u žutu ili crvenu boju i iste su visine.

Noćni život u Pargi je vrlo bogat. Ima dosta kafića, pekara, restorana, pabova kao i prelepih lokalnih poslastičarnica  sa pogledom na luku gde se mogu pojesti najukusniji vafli.

Iz Parge postoji mogućnost odlaženja na razne izlete kao što su izleti na mala ostrva Paxos i Antipaxos, a mogu se obići i Krf, Lefkada, Zakintos, Kefalonija.

Od arheoloških lokaliteta za preporuku je odlazak do Nektomantia, drevnog svetilišta  posvećenog Hadu, bogu podzemnog sveta.

Ono što svakako niko ne treba da propustiti  je odlazak do reke Aheron (reke Stix) kojom su prevođene duše umrlih u podzemni svet. Prelepa priroda i kristalno čista voda nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

 

Kompletnu ponudu apartmanskog smeštaja za leto 2022. u Grčkoj pogledajte na web adresi: https://monix.rs/grcka-apartmani/

 

Apartmani Stavros   Apartmani Vrasna   Apartmani Paralia   Apartmani Olympic beach   Apartmani Leptokaria 

Leave a Reply

Your email address will not be published.