Platamon

Pieria Platamon

U podnožju planine Olimp, planine na kojoj su, prema helenskoj mitologiji, živeli bogovi, na obali Egejskog mora nalazi se oblast Pijerija, čuvena po 70 kilometara dugačkoj obali, kao i po umerenoj i blagoj klimi sa svežim i prijatnim noćima.

Platamon i Nei Pori su poznati turistički centri ove oblasti. Platamon je gradić sa obiljem restorana, taverni, poslastičarnica i supermarketa tipičnih za turistička mesta koji je ipak uspeo da sačuva autentičnost grčkog sela, što ga čini izuzetno šarmantnim.

Udaljen je 54 km od grada Larise i 38  km od grada Katerini, sa kojima je povezan autobuskim i voznim linijama.

Prema predanju ime potiče ili od platan drveća koje se nalazi u okolini grada ili od široke peščane plaže. Zaštitni znak ovog mesta je prelepi venecijanski dvorac.

Platamon se smatra jednom od najznačajnijih turističkih destinacija u ovoj oblasti. Grad je dom brojnim restoranima, kafeterijama, hotelima i kamp odmaralištima. Sa svojim mirnim i opuštenim ambijentom, bujnom vegetacijom, panoramskim pogledima, čuvenim platamonskim zamkom i tradicionalnim naseljem Palios Panteleimonas u ovoj oblasti, Platamon je idealna destinacija za kratke posete i odmor od grada. Tokom letnjeg perioda, zbog velikog broja posetilaca i turista, mesto udomi i do 120.000 ljudi. Veliki broj turista dolazi iz istočnih zemalja, kao i iz lokalnih grčkih gradova.

Plaža Akti Platamona se proteže od letovališta Nei Pori do sela Agios Panteleimonas i uglavnom je peščana dok je mestimično šljunkovita. Plaža je nosioc evropske Plave zastave, veoma cenjene turističke markice koja je mnogim turistima reper kod odabira destinacije. Uz plažu postoje brojne taverne, kafići i restorani. Plaža Neos Panteleimonas – Široka peščana plaža sa vegetacijom i zelenilom u zaleđu. Kalamaki plaža smeštena je između Platamona i Nei Porija i jedna je od najomiljenijih turistima. Na plaži je istoimeni kamp. Plaža Skotina je prelepa peščana plaža između Platamona i Leptokarije sa tuševima, spasiocima,ležaljkama suncobranima. Ima mrežu za odbojku. Po mnogima Paralia Skotinas je jedna od najlepših plaža u čitavoj Olimpskoj regiji i oblasti Pieria. Plaža Leptokarija je veoma prostrana i dovoljno široka (oko 30 m) da primi mnogo kupača. More je bistro, a plaža činu sitni zlatni pesak sa organizovanim mobilijarom, tuševima i kabinama za presvlačenje. Dobitnik je prestižnog priznanja plave zastavice. Plaža Litohoro je duga i peščana i proteže se od luke Litohoro pa sve do Leptokarije. Poznata je i po nazivu Gritsa. Nosilac je plave zastavice.

Platamon hoteli

Nei Pori leto 2021

Kompletnu ponudu apartmanskog smeštaja za leto 2020. u Grčkoj pogledajte na web adresi: https://monix.rs/grcka-apartmani/

Leave a Reply

Your email address will not be published.