Potos

Potos je letovalište na Tasosu sa svega 1000 stanovnika. Od glavnog grada Tasosa, luke Limenas udaljen je 43 km.  Za Potos mnogi kažu da je najatraktivnije mesto na ostrvu za letovanje, jer ovde imate sve što vam je potrebno za miran i opušten odmor. Udaljen je 4 km od Limenarije. Trajekti koji povezuju Tasos sa kontinentalnim delom Grčke kreću iz Kavale i Keramotija. Prvim se putuje sat vremena, a drugim pola sata. Feriboti od Kavale do mesta Skala Prinou na Tasosu kreću na svaka dva sata.Potos je smešten na jugu ostrva. U pitanju je najatraktivnije i najtraženije turističko mesto na ostrvu. To je verovatno zbog toga što u njemu možete pronaći sve što vam je potrebno za jedno mirno i pristojno letovanje uključujući i peščanu plažu.

Kroz mesto prolazi glavna ulica, magistrala. Na udaljenosti od 200-250m od magistrale, paralelno u odnosu na nju, pruža se plaža koja je organizovana, uglavnom peščana, sa postepenom dubinom. Desno od magistrale, prema moru, prepliće se nekoliko uličica, koje su uglavnom deo šetališta. U ovim uličicama (osim u glavnoj) smešteno je otprilike sve što Potos nudi. Tu ćete naći veliki broj prodavnica, restorana brze hrane, pekare, mesare, nekoliko zlatara, super-markete i kafiće.
Kafe barovi i restorani skoncetrisani su, uglavnom, neposredno uz plažu. Ovih nekoliko uličica u Potosu je uvek živo, prepuno ljudi i dece. Potos je postao prepoznatljiv upravo zbog te živosti na svojim ulicama i na šetalištu. Kafići i kafe barovi na plaži su spojeni međusobno, uvek puni, lepo uređeni i atraktivni pa je to još jedan od razloga što mladi uglavnom biraju Potos kao svoje odredište.

Levo od magistrale, prema Teologosu, nalazi se mirniji deo Potosa, u kojem su privatne kuće u naselju prošarane po nekim hotelom. Ovaj deo Potosa pogodan je za one koji bi da izbegnu najveću gužvu u gradu.

Iz Potosa lako možete obići Metaliju, fabriku zlata Iris Gold, Teologos…

Potos ima lepu peščanu plažu uz koju ima puno kafića, taverni, restorana. Bogat noćni život je pogotovo interesantan za mladju populaciju.
Plaža Potos je peskovita i duga 2 km. Na šetalištu iznad nje se nalazi mnoštvo barova i taverni. Uređena je vrlo lepo, ima udobne ležaljke i suncobrane koji se mogu iznajmiti.
Potos je idealan za sve one koji vole lepe plaže jer se u njegovom okruženju nalazi mnoštvo lepih plaža na Tasosu: Psiliamos plaža (4 km od Potosa), Roso Gremos (2 km), Notos (2 km) Pefkari (1 km), San Antinio (1 km).
U okviru mesta Potos se nalazi i plaža San Antonio. Duga je 2 km. Nije pretrpana turistima, a ima ležaljke i suncobrane. Idealna je za one koji vole miran odmor na plaži. Između Potosa i Astrisa se nalazi plaža Psili Amos. Ona je vrlo popularna, te je u sezoni pretrpana. Ima vrlo lep bar i restoran. Prekrivena je finim belim peskom.
Kompletnu ponudu apartmanskog smeštaja za leto 2023. u Grckoj pogledajte na web adresi: https://monix.rs/grcka-apartmani/
Smestaj u Stavrosu
Smestaj u Vrasni
Smestaj u Paraliji
Smestaj u Olympic beachu
Smestaj u Leptokariji
Smestaj u Nei Poriju

Leave a Reply

Your email address will not be published.