Pršutijada u Mačkatu

Mačkat je poznato zlatiborsko selo gde se svakog februara, početkom meseca, održava poznata manifestacija pod nazivom “Pršutijada”.

Magistralni put kroz koji prolazi ovo selo omogućava veoma lak dolazak posetiocima. Nadmorska visina na kojoj se nalazi selo je 850 m i prestavlja mesto gde se susreću mediteranska i kontinentalna klima.

Selo je udaljeno 14 km od centra Zlatibora i nalazi se između Užica i Čajetine. “Pršutijada” je počela da se održava još 2000. godine kada je sve bilo skromno i kada je učestvovalo tek nekoliko proizvođača, a danas je to prava atrakcija.

Tokom ove manifestacije ovo selo poseti više od 10.000 posetilaca, a sa gostujućim izlagačima iz Hrvatske i Italije dobila je međunarodni značaj. Za vreme “Pršutijade”  ljudi iz Mačkata, odnosno domaćini, iznose svoje mesne umotvorine kao što su: svinjska pršuta, goveđa pršuta, slanina, kobasice, čvarci.

Za vreme trajanja manifestacije u Mačkatu, posetioci mogu probati, degustirati i kupiti ove proizvode i to po veoma povoljnim i promotivnim cenama. Ono što je posebno specifično jeste što su domaćini obučeni u narodne nošnje – tradicionalne zlatiborske, što daje poseban pečat ovoj manifestaciji. Izlažu se i razna predavanja iz oblasti razvoja ruralne sredine, a tu je i kulturni i umetnički program praćen muzikom.

Poslednjeg dana sajma dodeljuju se nagrade najboljim proizvođačima, gde pobednik osvaja zlatnu medalju. Svi posetioci mogu učestvovati u nagradnoj igri, a pobednik dobija ceo džak kobasica, slanine i pršute.

Mačkat se nalazi na nadmorskoj visini koja je idealna i veoma pogodna za sušenje mesa i iz tog razloga je baš ovde i najbolja i najukusnija.

Preporučujemo Vam sa obavezno posetite ovu manifestaciju ako ste u tom periodu na Zlatiboru i osetite opojni miris pršute. 2020. godine “Pršutijada” će se održati od 14. do 16. februara. “Pršutijadu” organizuje Udruženje proizvođača suvomesnatih proizvoda zlatiborskog kraja.

Upoznajte domaćine koji čuvaju dugogodišnju tradiciju, a organizacija manifestacije je svake godine sve bolja i bolja.

 

Zlatibor apartmani
Nekretnine i prodaja apartmana na Zlatiboru
Izleti Zlatibor

Leave a Reply

Your email address will not be published.