Przno

Pržno

Pržno je malo ribarsko mesto koje spaja duh starine sa modernim glamurom. Miločerski park prepun borova, 20-minutna šetnja kroz kedrovu šumu do Svetog Stefana, najbolji riblji restorani, kafići sa najboljim kapućinom na Jadranu… samo su neke od prednosti Pržna. Na ostrvcu Kršic, na samom ulazu u uvalu, od pamtiveka se gnezde morske laste – srpići. One dolaze svakog proleća i ostaju do duboko u jesen. Ako dođete u Pržno – videćete zašto su ove umiljate životinje izabrale baš ovo mesto. Pržno se nalazi u najlepšem delu Budvanskog zaliva, okruženo brdima. Obilje drveća i druge tropske vegetacije obogaćuje vazduh predivnim mirisom.Plaža u Pržnu je veoma lepo uređena. Peške se za nekoliko minuta stiže i do male plaže u Miločeru – Kraljičine plaže, i velike – Kraljeve plaže. Pržno Plaža se proteže od rta Kamenovo do rta Miločer. To je peščana plaža, 260 metara duga. U blizini ove plaže nalazi se novoobnovljeni hotel “Maestral” i razni barovi. Zalazak sunca gledajući sa ove plaže je nešto što ne biste trebalo da propustite. Površina plaže je 4.300 m2.

U neposrednoj blizni Pržna nalaze se manastiri Praskvica i Duljevo, park Miločer i grad-hotel Sveti Stefan. Praskvica je jedan od najčuvenijih i najznačajnijih paštrovskih manastira. Osnovana je 1050. godine. Crkva Svete trojice, u sklopu manastira, pominje se prilikom dolaska kralja Milutina u Kotor, kada je on potvrdio svojinu manastira nad selima koja je još njegova majka, kraljica Jelena, poklonila manastiru.

Severno od Praskvice, na nadmorskoj visini od 450 metara, nalazi se manastir Duljevo. Put od manastira Praskvice do Duljeva, kao i put od Svetog Stefana do Praskvice, izgradio je svojim rukama ruski grof Jegor Stroganov kao pokoru. On nikome nije dozvoljavao da mu pomaže u ovom poslu. Tragajući za grofom, u Praskvicu je došla i Stroganovljeva kćerka koja je, našavši oca, u manastiru živela preobučena u muško odelo kao kaluđer. Tek pred smrt, otkrila je da je žena i Stroganovljeva ćerka. Pored ova dva predivna mesta, ne propustite i šetnje do Miločera i Svetog Stefana.

Ne propustite specijalitete konoba “Langust”, “More” i “Mlin”, gde se služe, pored specijalista riblje kuhinje poput orade, zubatca, brancina, jastoga, škampa i hobotnica, i jela crnogorske i evropske kuhinje. Jedan od najluksuznijih hotela na Crnogorskom primorju nalazi se upravo u Pržnu. Hotel “Maestral” pruža zabavu kazina, barova, kafića, restorana, teniskih terena i terena za golf. Noćni život je najbolje potražiti u Budvi, na svega 7 kilometara udaljenosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.