Putevima srpskih ratnika

Putevima srpskih ratnika

jednodnevni izlet / autobuski prevoz

 

KOSTURNICA LAZAREVAC – MANASTIR MORAVCI – TAKOVO – EKO SELO KOŠTUNIĆI 

 

Kolubarska bitka nije samo najveća saveznička pobeda ostvarena tokom 1914. godine, već je i udžbenički primer veštog strategijskog delovanja malobrojnije i slabije opremljene oružane sile, koja je iz defanzive uspela da tok borbe preusmeri u brzu i iznenadnu ofanzivnu akciju. Taktika koju je primenio general Živojin Mišić, nakon pobede na Kolubari odlikovan činom vojvode, predstavlja jedinstven primer vojno – strategijskog preokreta koji je bezmalo poraženoj vojsci doneo najznačajniju pobedu u Prvom svetskom ratu.

Posle propasti Prvog srpskog ustanka, srpski narod se našao u još lošijem položaju. Srpske starešine su se okupile u Takovu, 23. aprila 1815. (na praznik Cveti), i odlučile da podignu drugi ustanak protiv Turaka, koji je, u suštini, bio nastavak Prvog srpskog ustanka. Za vođu je izabran knjaz Miloš Obrenović, koji je tada izrekao čuvenu rečenicu: „Evo mene, evo vas – eto rata Turcima!”

PROGRAM PUTOVANJA:

Polazak iz Beograda oko 8h (tačno mesto i vreme biće poznato najkasnije dan pred putovanje). Vožnja ka Lazarevcu. U panorami grada skladom i lepotom dominira crkva Svetog Dimitrija, podignuta na uzvišenju iznad samog gradskog jezgra. U njenoj kripti su pohranjene kosti više desetina hiljada srpskih i austrougarskih vojnika, nastradalnih u Kolubarskoj bici, najvećoj i najznačajnijoj u I svetskom ratu. Osim što je bila najveći vojni trijumf u novijoj istoriji, ova bitka je ogledalo beskrajnog rodoljublja i plemenitosti srpskog naroda. Spomen – kosturnica je jedinstven primer humanosti jednog naroda, koji sa svojim poginulim vojnicima sahranjuje i neprijateljske uz jednake počasti. Nastavak putovanja Ibarskom magistralom. Dolazak do manastira Moravci, koji se nalazi 2 km od Ljiga. Poseta manastiru. Manastir je, po predanju, podignut u XIII veku u doba Nemanjića. Kao ktitor se pominje Uroš I, srpski kralj. Krajem XVIII veka manastir je obnovio iguman Hadži Đera čiji se grob ovde i nalazi. Po predanju, u manstirsku crkvu su uzidane mošti Svetog Apostola Tome, koje je Hadži Đera doneo pri poseti Hristovom grobu u Jerusalimu. Nakon obilaska manastira, put dalje vodi ka Takovu. Takovo je poznato po II srpskom ustanku koji je podigao Miloš Obrenović 1815. godine. Ustanici su se okupili pod hrastom ispred crkve, a po narodnom verovanju u hrastu boravi gromovnik, pa se to sveto drvo i naziva grm. Mogućnost fakultativne posete muzeju II srpskog ustanka. Odlazak do eko sela Koštunići. Slobodno vreme za individualne aktivnosti. U kasnim popodnevnim časovima polazak za Beograd. Dolazak na mesto polaska u večernjim časovima. Kraj programa.

 

 

ARANŽMAN OBUHVATA:

 • Prevoz autobusom turističke klase (od 16 – 87 mesta) na navedenoj relaciji  / mesta se određuju prema datumu uplate tj sklapanja Ugovora o putovanju
 • Obilaske prema programu
 • Usluge vodiča / predstavnika agencije tokom putovanja
 • Troškove organizacije putovanja

ARANŽMAN NE OBUHVATA:

 • Individualne troškove – nepomenute usluge
 • Ulaznicu za muzej u Takovu 200,00 Rsd

Ulaznice se plaćaju vodiču u autobusu. Agencija ne snosi odgovornost promene cene ulaznica na lokalitetima u odnosu na dan izlaska programa – cena je podložna promeni.

POPUSTI:

 • Dete do 12 godina 1.000,00 Rsd

PLAĆANJE:

 • Gotovinski, 30% prilikom rezervacije, ostatak 15 dana pre početka aranžmana.

OPŠTI USLOVI:

 • Program je radjen na bazi minimum 70 putnika. U slučaju nedovoljnog broja putnika rok za otkaz putovanja je 5 dana pre početka putovanja.
 • Agencija zadržava pravo korekcije cena u slučaju promena na deviznom tržištu.
 • Agencija na snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.
 • Organizator zadržava pravo promene pojedinih sadržaja u programu zbog objektivnih okolnosti.
 • Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja turističke agencije Monix d.o.o. Beograd.

POSEBNE NAPOMENE:

•Redosled sedenja u autobusu se pravi prema datumu uplate tj sklapanja Ugovora o putovanju. Prilikom pravljenja redosleda sedenja uzimaju se u obzir stariji putnici, trudnice, porodice sa decom (do 12 godina), putnici sa dokumentovanim zdravstvenim problemima… Prvi red sedišta su službena sedišta i ako nema potrebe, ne izdaju se putnicima. Putnik je dužan da prihvati sedište koje mu agencija dodeli.

•Mole se putnici da vode računa o svojim dokumentima, novcu i stvarima u toku trajanja aranžmana. Ostavljanje vrednih stvari u autobusu nije preporučljivo jer prevoznik ne odgovara za iste! U slučaju obijanja autobusa, putnik može zatražiti nadoknadu štete samo za svoje osigurane stvari kod ovlašćenih osiguravajućih kuća. Organizator putovanja ne može odgovarati niti se organizatoru putovanja pišu prigovori u slučaju ovih nepredviđenih okolnosti.

•Napominjemo da je putovanje grupno i tome je sve podređeno. Prema tome, potrebno je jasno sagledavanje situacije da su u vozilu, muzika i filmovi koji se puštaju neutralni po svom sadržaju. Temperatura u vozilu ne može se individualno za svako sedište podešavati i imajte u vidu da ono što je za nekoga toplo, za drugog je hladno i sl. Dakle, za grupno putovanje potrebno je puno razumevanje među putnicima i osećaj kolektivizma.

•Organizator putovanja zadržava pravo promene programa putovanja usled nepredviđenih objektivnih okolnosti (npr. gužva u saobraćaju, zatvaranje nekog od lokaliteta predviđenog za obilazak…).

•Dužina trajanja slobodnog vremena za individualne aktivnosti tokom programa putovanja zavisi od objektivnih okolnosti (npr. dužine trajanja obilazaka, termina polazaka, vremena dolaska i daljeg rasporeda u aranžmanu).

•Potpisnik ugovora o putovanju ili predstavnici grupe putnika obavezni su da sve putnike upoznaju sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja kao i Opštim uslovima putovanja organizatora.

•Za sve informacije date usmenim, telefonskim ili elektronskim putem agencija ne snosi odgovornost. Validan je samo pisani program putovanja istaknut u prostorijama agencije.

 

*Izvor – sajt agencije TRAVELLINO

Mole se putnici da se pre zaključenja Ugovora o putovanju upoznaju sa Opštim uslovima i programom putovanja organizatora turističke agencije Monix d.o.o. Beograd, licenca OTP br.060/2013.

Leave a Reply

Your email address will not be published.