Rim i Ljubljana

Rim i Ljubljana

4 noćenja / autobuski prevoz

 

Priča o Rimu počinje ovako: blizance Romula i Rema napustila je majka na obali Tibera, othranila ih je vučica, a 753. godine pre nove ere osnovali su grad Rim… Neki kažu da je starorimska kultura „posuđena” od Grka, jer te dve civilizacije imaju velike sličnosti u umetnosti i arhitekturi. Mnogo turista preplavljuje Rim tokom cele godine jer – svi putevi vode u Rim. Poznat je po slavnim trgovima, bazilikama, hramovima, vilama, vrtovima, spomenicima i fontanama. Ne zaboravite na Vatikanske muzeje i Sikstinsku kapelu s Mikelanđelovim freskama. Rim je grad koji nikada ne spava.

Ljubljana je mali grad, ali sa svojom kulturnom ponudom se može meriti sa najvećim evropskim metropolama. Odlikuje je upečatljiva arhitektura starog gradskog jezgra. Pored svog šarma, slovenačka prestonica se može pohvaliti monumentalnim baroknim zdanjima i remek – delima arhitekte Jože Plečnika, bogato dekorisanim crkvama, mnoštvom zelenih površina i kafeima pored reke Ljubljanice. Godine 2016. proglašena je za Zelenu prestonicu Evropske unije.

PROGRAM PUTOVANJA:

1. DAN BEOGRAD

Polazak iz Beograda oko 19h sa glavne autobuske stanice BAS, centar Beograda, ulaz iz Karađorđeve ulice (tačno vreme biće poznato najkasnije dan pred putovanje). Noćna vožnja kroz Hrvatsku i Sloveniju sa usputnim zadržavanjima radi odmora i prelaska granica.

2. DAN RIM 

Dolazak u Rim, najveći i glavni grad Italije. Panoramsko razgledanje Rima: Vatikanski grad, Anđeoska palata cara Hadrijana, Anđeoski most, Trastevere, isola Tiberina, rimska crkva Santa Maria in Cosmedin sa poznatim mermernim medaljonom usta istine, glavni Rimski trg – Piazza Venezia… Nakon panoramskog razgledanja grada smeštaj u hotel. Slobodno vreme za individualne aktivnosti. Noćenje.

3. DAN RIM 

Doručak. Nakon doručka, pešačko razgledanje Rima u pratnji vodiča. U sklopu pešačkog razgledanja Rima obilazak: Koloseum – najveći amfiteatar ikada izgrađen, Rimski forumi – centar javnog, političkog, kulturnog i religioznog života starog Rima, palata Venecija, Kapitolski brežuljak, Senatorska palata, konjanička statua Marka Aurelija, pešačka ulica – Via del Korso, Fontana di Trevi, Španske stepenice… Slobodno vreme za šetnju i individualne aktivnosti. U popodnevnim časovima mogućnost fakultativnog obilaska Koloseuma i Foruma u pratnji lokalnog vodiča. Povratak u hotel. Noćenje.

4. DAN RIM – VATIKAN 

Doručak. Nakon doručka mogućnost organizovanja fakultativnog obilaska Vatikana, jedne od najmanjih i najmoćnijih država sveta. Obilazak Vatikanskih muzeja, uz stručno vođenje lokalnog vodiča: zbirka antičkih statua, sala tapiserija, sala geografskih karata iz XVI veka, sala kandelabra, sobe koje je oslikao Rafaelo, Sikstinska kapela sa delima Mikelanđela, Peruđina, Botičelija i drugih svetski poznatih slikara… Obilazak se završava na trgu Svetog Petra ispred same crkve, koji je uredio Bernini, najznačajniji umetnik italijanskog baroka. Nakon obilaska slobodno vreme za šetnju i individualne aktivnosti. Povratak u hotel. Noćenje.

5. DAN RIM – BOLONJA – LJUBLJANA

Doručak. Napuštanje hotela u 09h. Polazak ka Bolonji. Razgledanje po dolasku u pratnji vodiča. Slobodno vreme. Nastavak putovanja ka hotelu. U popodnevnim časovima smeštaj u hotel u Ljubljani. Noćenje.

6. DAN LJUBLJANA – BEOGRAD

Doručak. Napuštanje hotela u 9h. Upoznavanje grada Ljubljane u pratnji vodiča: Prešernov trg, Riblji trg, Tromostovje, Univerzitet, Robova fontana, Zmajev most… Mogućnost fakultativne posete Ljubljanskom gradu. Oko 15h polazak ka Srbiji. Vožnja kroz Sloveniju i Hrvatsku prema Beogradu. Dolazak u Beograd u kasnim večernjim časovima. Kraj programa.

 

 

 1. ARANŽMAN OBUHVATA:
 • Prevoz autobusom visoke turističke klase (od 16-87 mesta) na navedenoj relaciji/ mesta se određuju prema datumu uplate tj. sklapanja Ugovora o putovanju
 • Smeštaj u hotelu 3*/4* (po lokalnoj kategorizaciji) u 1/2 i 1/2 + 1 sobama na bazi 4 noćenja sa doručkom, 3 noćenja u Rimu i 1 noćenje u Ljubljani
 • Panoramsko razgledanje Rima i Ljubljane prema programu
 • Usluge turističkog vodiča vodiča/ pratioca agencije organizatora
 • Troškove organizacije putovanja
 1. ARANŽMAN NE OBUHVATA:
 • Individualne troškove-nepomenute usluge
 • Medjunarodno zdravstveno osiguranje
 • Boravišnu taksu u Rimu 6 Eur po danu/po osobi, plaća se na recepciji hotela
 • Boravišnu taksu u Ljubljani 3,2 Eur po danu/po osobi, plaća se u agenciji
 • Fakultativne izlete

FAKULTATIVNI IZLETI: (minimum 25 pax za realizaciju): KOLOSEUM I FORUMI (cena uključuje rezervaciju, ulaznicu za Koloseum, Forum, Palatino i usluge lokalnog vodiča) 40 evra / 30 evra (deca do 12 godina), VATIKAN (cena uključije ulaznicu u Vatikanske muzeje, slušalice, usluge lokalnog vodiča) 40 evra / 30 evra (deca do 12 godina), POSETA LJUBLJANSKOM GRADU (uspinjača uključena u cenu) 10 evra

 1. DOPLATE:
 • Doplata za 1/1 sobu 70 Eur (na upit)
 • Doplata za polazak iz Užica (Gradski stadion), Čačka (železnička stanica) – 20 Eur/minimum 8 putnika za transfer
 • Doplata za polazak iz Kragujevca (TC Roda), Batočine – 20 Eur/minimum 4 putnika za transfer
 • Doplata za polazak iz Zrenjanina – 20 Eur/minimum 4 putnika za transfer
 • Doplata za polazak iz Novog Sada – 10 Eur/minimum 4 putnika za transfer
 1. POPUSTI:
 • Dete do 12 godina u pratnji dve odrasle osobe (na pomoćnom ležaju) ostvaruje popust 10 Eur na cenu aranžmana, dok dete do 6 godina (u zajedničkom ležaju) ostvaruje 40% na cenu aranžmana
 1. NAPOMENA:

Fakultativni izleti nisu obavezni deo programa i zavise od broja prijavljenih putnika. Cena se uglavnom sastoji od troškova rezervacije, prevoza, parkinga, vodiča, ulaznica, organizacije… Agencija ne snosi odgovornost promene cene ulaznica na lokalitetima u odnosu na dan izlaska programa – cena je podložna promeni. Termini fakultativnih izleta su promenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti. Izvršilac usluga na odredištu je inopartner.

 1. OPIS I LOKACIJA HOTELA:

Hotel LA MELA 4* Hotel se nalazi u stambenoj četvrti Rima. Hotel poseduje recepciju, bar, restoran, internet kutak. Hotel poseduje sopstveni vrt i klimatizovane sobe sa TV-om. Sobe 1/2 i 1/2+1, sa TWC, telefonom.  Usluživanje – skroman kontinentalni doručak (slatko – slani)… www.lamelahotel.it/

Hotel LJUBLJANA RESORT 3* nalazi se u Ljubljani, na obali reke Save. Hotel ima aperitiv bar, restoran, sef… Sobe su u 1/2 i 1/2+1 sa TWC, TV, mini barom, telefonom… Doručak na bazi švedskog stola. www.ljubljanaresort.si/

 1. PLAĆANJE:

Aranžman je plativ u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu Banca Intese na sledeći način:

Gotovinski, 30% prilikom rezervacije, ostatak 15 dana pre početka aranžmana.

Odloženo čekovima građana, 30% prilikom rezervacije, ostatak deponovanjem čekova u tri jednake mesečnerate. Mesto i datum na čekovima ispisati grafitnom olovkom.

Odloženo administrativnom zabranom shodno Ugovoru sa Privrednim društvom, akontacija 30% prilikom rezervacije, na tri mesečne rate shodno izdatoj fakturi u jednakim mesečnim ratama.

 1. OPŠTI USLOVI:
 • Program je radjen na bazi minimum 45 putnika. U slučaju nedovoljnog broja putnika rok za otkaz putovanja je 5 dana pre početka putovanja.
 • Agencija zadržava pravo korekcije cena u slučaju promena na deviznom tržištu.
 • Agencija na snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja
 • Organizator zadržava pravo promene pojedinih sadržaja u programu zbog objektivnih okolnosti.
 • Uz ovaj progarm važe Opšti uslovi putovanja turističke agencije Monix d.o.o. Beograd.
 1. POSEBNE NAPOMENE:

•Redosled sedenja u autobusu se pravi prema datumu uplate tj sklapanja Ugovora o putovanju. Prilikom pravljenja redosleda sedenja uzimaju se u obzir stariji putnici, trudnice, porodice sa decom (do 12 godina), putnici sa dokumentovanim zdravstvenim problemima… Prvi red sedišta su službena sedišta i ako nema potrebe, ne izdaju se putnicima. Putnik je dužan da prihvati sedište koje mu agencija dodeli.

•Putnik je dužan da prilikom potpisivanja ugovora dostavi organizatoru putovanja sve tražene podatke, uključujući i broj isprave sa kojom se prelazi granica. Ukoliko prilikom potpisivanja ugovora nije dostavio traženi podatak, rok za dostavu je 48 sati.

•Za putnike koji poseduju crveni biometrijski pasoš Republike Srbije, za ulazak u EU pasoš treba da važi minimum 3 meseca od dana povratka sa putovanja, a za ulazak u Republiku Tursku minimum 6 meseci od dana povratka sa putovanja.

•Organizator putovanja nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava. Putnici koji nisu državljani Srbije u obavezi su da se sami upoznaju sa viznim režimom zemlje u koju putuju.  Preporučuje se putnicima da se o uslovima ulaska u zemlje EU (potrebna novčana sredstva za boravak, zdravstveno osiguranje, potvrde o smeštaju…) informišu na sajtu Delegacije EU u Srbiji www.europa.rs ili u ambasadi ili konzulatu zemlje u koju putuju i kroz koje prolaze. Agencija ne snosi odgovornost u slučaju da pogranične vlasti onemoguće putniku ulaz na teritoriju EU.

•Zaustavljanje radi usputnih odmora predviđeno je na svakih 3,5 do 4 sata vožnje na usputnim stajalištima, u zavisnosti od raspoloživosti kapaciteta stajališta i uslova na putu.

•Mole se putnici da vode računa o svojim putnim ispravama, novcu i stvarima u toku trajanja aranžmana. Ostavljanje vrednih stvari u autobusu i u hotelskim sobama nije preporučljivo jer ni prevoznik ni hotel ne odgovaraju za iste! U slučaju obijanja autobusa, putnik može zatražiti nadoknadu štete samo za svoje osigurane stvari kod ovlašćenih osiguravajućih kuća. Organizator putovanja ne može odgovarati niti se organizatoru putovanja pišu prigovori u slučaju ovih nepredviđenih okolnosti.

•Napominjemo da je putovanje grupno i tome je sve podređeno. Prema tome, potrebno je jasno sagledavanje situacije da su u vozilu, muzika i filmovi koji se puštaju neutralni po svom sadržaju. Temperatura u vozilu ne može se individualno za svako sedište podešavati i imajte u vidu da ono što je za nekoga toplo, za drugog je hladno i sl. Dakle, za grupno putovanje potrebno je puno razumevanje među putnicima i osećaj kolektivizma.

•Prostor za prtljag u autobusu je ograničen i predviđena količina prtljaga po putniku je 1 kofer i 1 komad ručnog prtljaga.

•Upozoravaju se putnici da zbog poštovanja satnica predviđenih programom putovanja, ne postoji mogućnost zadržavanja autobusa na graničnom prelazu radi regulisanja povraćaja sredstava po osnovu “tax free” pa Vas molimo da to imate u vidu.

•Organizator putovanja zadržava pravo promene programa putovanja usled nepredviđenih objektivnih okolnosti (npr. gužva na granicama, gužva u saobraćaju, zatvaranje nekog od lokaliteta predviđenog za obilazak…).

•Organizator putovanja i izleta na putovanju zadržava pravo izmene termina i uslova izvođenja fakultativnih izleta predviđenih programom kao i redosleda razgledanja usled objektivnih okolnosti. Molimo da uzmete u obzir da postoji mogućnost da usled državnih ili verskih praznika na određenoj destinaciji neki od lokaliteta ili tržnih centara, prodavnica, restorana, muzeja… ne rade.

•Dužina trajanja slobodnog vremena za individualne aktivnosti tokom programa putovanja zavisi od objektivnih okolnosti (npr. dužine trajanja obilazaka, termina polazaka, vremena dolaska i daljeg rasporeda u aranžmanu).

•Putnicima koji imaju za cilj posete muzejima i galerijama, preporučujemo da na internetu provere radno vreme istih i da željene posete usklade sa slobodnim vremenom na putovanju.

•Oznaka kategorije hotela u programu je zvanično utvrđena i važeća na dan zaključenja ugovora između organizatora putovanja i ino partnera, te eventualne naknadne promene koje organizatoru putovanja nisu poznate ne mogu biti relevantne.

•U smeštajne objekte se ulazi prvog dana boravka od 15:00h (postoji mogućnost ranijeg ulaska), a napuštaju se poslednjeg dana boravka najkasnije do 09:00h. Svaki hotel ima restoran. Svaka soba ima tuš / WC. Smeštaj iz ove ponude registrovan je, pregledan i standardizovan od strane Nacionalne turističke asocijacije zemlje u kojoj se nalazi. Organizator putovanja u slučaju ne objavljivanja tačnog imena hotela, obavezuje se da ime postavi najkasnije 7 dana pre polaska na put. U slučaju promene hotela, organizator je dužan o tome obavestiti sve putnike, a zamenjen hotel mora u svemu odgovarati standardima hotela datog u opisu programa.

•Opisi smeštajnih objekata su informativnog karaktera. Za eventualna odstupanja i kvalitet usluge u okviru smeštajnih objekata, organizator putovanja ne snosi odgovornost jer to isključivo zavisi od smeštajnih objekata.   Neki od dopunskih sadržaja smeštajnih objekta su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smeštajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj, fen za kosu, internet…). Savetujemo da se i sami više informišete o istima putem interneta, na društvenim mrežama i specijalizovanim portalima koji pružaju tu vrstu pomoći putnicima poput www.tripadvisor.com, www.booking.com …

•Organizator putovanja ne može da utiče na razmeštaj po sobama jer to isključivo zavisi od recepcije smeštajnog objekta.

•Zahtevi za konektovane sobe, family sobe i sl uzeće se u razmatranje ali grupni autobuski aranžmani ne podrazumevaju ovakvu vrstu smeštaja niti izbora soba i njihovog sadržaja (balkon, terasa, pušačka soba, spratnost, francuski ležaj…). Agencija organizator ne može obećavati ovakve usluge.

•Smeštaj na grupnim aranžmanima ovog tipa je u dvokrevetnim ili dvokrevetnim sobama sa pomoćnim ležajem namenjene za smeštaj treće osobe. Sobe sa pomoćnim ležajem su manje komforne, a treći ležaj je pomoćni i može biti standardnih ili manjih dimenzija.

•Sva vremena u programima putovanja su data po lokalnom vremenu zemlje u kojoj se boravi.

•Potpisnik ugovora o putovanju ili predstavnici grupe putnika obavezni su da sve putnike upoznaju sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i osiguranja, kao i Opštim uslovima putovanja organizatora putovanja.

•Maloletni putnici prilikom putovanja moraju imati overenu saglasnost roditelja.

•Međunarodno putno zdravstveno osiguranje je obavezno za pojedine destinacije. Savetujemo Vas da isto posedujete za sva Vaša putovanja jer u suprotnom sami snosite odgovornost za eventualne posledice prilikom kontrole države u koju putujete kao i kontrole u državama kroz koje prolazite.

•Za sve informacije date usmenim, telefonskim ili elektronskim putem agencija ne snosi odgovornost. Validan je samo pisani program putovanja istaknut u prostorijama agencije

•Organizator zadržava pravo da putem Last minute ponude prodaje svoje aranžmana po cenama koje su drugačije od onih u cenovniku. Stranke koje su uplatile aranžman po cenama objavljenim u ovom cenovniku nemaju pravo da potražuju nadoknadu na ime eventualne razlike u ceni.

 

*Izvor – sajt agencije TRAVELLINO

Mole se putnici da se pre zaključenja Ugovora o putovanju upoznaju sa Opštim uslovima i programom putovanja organizatora turističke agencije Monix d.o.o. Beograd, licenca OTP br.060/2013.

Leave a Reply

Your email address will not be published.