Sirogojno Zlatibor

Sirogojno  je naselje u opštini Čajetina u zlatiborskom okrugu. Prema popisu iz 2011. godine bilo je 630 stanovnika. Nalazi se u istočnom delu Zlatibora. U naselju Sirogojno živi 643 punoletna stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 43,8 godina. U naselju ima 232 domaćinstava, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 3.29.Ovo naselje je velikim delom naseljeno Srbima, a u poslednja 3 popisa primećen je pad u broju stanovnika.

Sirogojno se razvilo oko crkve podignute  početkom XIX veka. Vremenom nastaju škole, zadruge, kafane i pekare. 1821. godine sagrađena je crkva Svetih Petra i Pavla i stavljena je pod zaštitom države. U ovoj crkvi čuvaju se mnoge vrednosti, kao i ikone iz XIX veka, a na njenim zidovima su upisana imena izginulih ratnika iz Prvog svetskog rata. Područje Sirogojna ima popriličan broj spomenika odnosno obeležja iz Drugog svetskog rata, kao što su spomenik Vladajama, bista prote Milana Smiljanića (Milan Smiljanić je bio protejerej-stavrofor srpske pravoslavne crkve, učesnik Balkanskih ratova i Narodnooslobodilačke borbe i državno-politički radnik Narodne Republike Srbije) , spomen ploča na zgradi škole u Trnavi u kojoj je učio narodni heroj Savo Jovanović Sirogojno i rodna kuća ovog heroja u Trnavi.

 

Ovde se nalazi i osnovna škola “Savo Jovanović Sirogojno”. Savo Jovanović je sa 15 godina stupio u partizane dobrovoljno i ušao u sastav Druge proleterske brigade do kraja 1942. godine postao je bombaš zbog čega je dobio brojne pohvale i jednu od Štaba Druge proleterske divizije.

Sirogojno ima i etno selo Muzej na otvorenom “Staro selo”. Predstavlja skupinu zlatiborskih kuća i drvenih zgrada skupljenih sa svih strana Zlatibora.

U čast sirogojnskim pletiljama otvoren je Muzej pletilja 2008. godine. One su svojim radom stvarale unikatne odevne predmete i proslavile Sirogojno i Zlatibor.

Tokom sezone ovde se organizuju likovni, književni, muzički i dr. susreti, razne izložbe, predavanja i letnje škole koje svako treba posetiti.

IZLET SIROGOJNO
Zlatibor apartmani smestaj
Izleti sa Zlatibora
Nekretnine Zlatibor
Uvac          Drvengrad

Leave a Reply

Your email address will not be published.