Skiatos

Skiatos

Skijatos je najzapadnije ostrvo severnih Sporada. Opština Sporada obuhvata i ostrva Cougria i Cougriaki, kao i ostrvca Megaros, Akros, Troulonisi i Aspronisi. Glavni grad je Skiatos koji se nalazi u istočnom delu ostrva. Pored njega na ostrvu postoje još i naselja Ksanemos, Kalivia, Troulos i Koukounaries. Skijatos je od luke Volos udaljen 85 km, a od grada Larise 148 km.
Skijatos je relativno malo ostrvo, zauzima svega 50 km2. Međutim, uprkos veličini, Skijatos ima čak 65 plaža. Sa Skijatosa se vidi ostrva Skopelos i Euboea, a po lepom vremenu i Skiros. Većina teritorije Skiatosa je prekrivena divnim i mirisnim borovim šumama.

U daljoj istoriji Skijatos je poznat po tome što se jednom prilikom Kserksova mornarica nasukala na njegove obale zbog jake oluje nešto pre čuvene bitke 300 Spartanaca na Termopilu. Skijatos je bio član Delske Lige sve do gubitka svoje nezavisnosti. Godine 200.pne. grad Skijatos je uništio Filip V Makedonski.

U XIX veku Skijatos je postao važan centar brodogradnje zahvaljujući velikim zalihama sirovina u bujnim borovim šumama. Međutim, radi prevencije potpunog nestanka šuma, brodogradnja je obustavljena. Sada na Skijatosu postoji jedino mala fabrika tradicionalnih grčkih kajaka.

Plaže južne obale su vrlo posećene u letnjoj sezoni. U njih spada i plaža Koukounaries, koja ima lep sitan pesak i dugački plićak sa vrlo toplom vodom. Dugačka je skoro 1 km. Iza nje se šire hladovi guste borove šume.

Oni koji vole plaže sa gužvanjcem trebalo bi pored Koukounaries plaže da posete još i plaže Banana, Vromolimnos, Platanias, Ahlides i Megali Amos. Plaža Troulos je vrlo popularna i sadrži pregršt komoditeta za turiste.

Ljubitelji mira, tišine i opuštenije uživancije na plaži mogli bi posetiti plaže Kserkses, Elias i Agistri na poluostrvu Mandraki, koje se nalaze u severozapadnom delu Skijatosa. Plaže Kserkses i Elias su posebno poznate po odličnoj hrani koja se može naći u njihovim restoranima, naročito po odličnoj ribi.

Još jedna manje posećena plaža je Agia Eleni. Na njoj pirkaju osvežavajući vetrovi. Blizu nje se nalazi plaža Krifi Amoudia, na kojoj nema ni gužve, a ni puno mesta. Međutim, njen glavni adut je super taverna koja se mora posetiti.

U severnom delu Skijatosa nalazi se plaža Aselinos. Ona nije uređena, ali je prelepa. Talasi umeju često biti poveći, te se treba čuvati. Na plaži postoji lepa taverna koja nikada nije prepuna, jer je ogromna. Na samo 3 km vrlo lepog puta od manastira Kounistra nalazi se mala i prijatna plaža Mikro Aselinos. Ona nikada nije pretrpana posetiocima, te je idealna za ljubitelje mira i prirode.

Plaža Kehria je prelepo mesto na kojem se u more uliva mali potok koji se spušta os manastira Kehria. Na plaži se nalai odlična taverna koju vode muž i žena. Pored ove je plaža Alagarijes koja je peščana i dugačka. I na njoj je takođe dobra taverna.

Plaža u gradu Kastro je vrlo lepa. Prekrivena je lepim šljunkom. Nudi pogled na zidine starog zamka. Odiše duhom istorije pre nezavisnosti Skijatosa od Turaka. Na njoj se nalazi divna taverna sa odličnim omletom i sendvičima.

Dve fantastične plaže koje su vrlo skrivene i praktično puste su Nikocara i Megijalo. Na njima nema nikakvog osveženja niti drugog komoditeta osim same čiste prirode. Ove plaže su šljunkovite i idealne za usamljenike i istinske ljubitelje prirode. Plaža Vasilias je još jedna vrlo mirna plaža sa dobrom tavernom.

Plaža Vromolomnos je izuzetno popularna. Ima lepu taverni i bič bar koji je najbolji na ostrvu. Posebno se preporučuje ljubiteljima skijanja na vodi koja uveče postaje mirna poput glatkog ogledala.

Plaža Banana je prelepa. Prekrivena je sitnim i mekim peskom. Sa nje se pruža lep pogled na poluostrvo Pelion koje se nalazi preko puta. Postoje i dve simpatične taverne za osveženje. Ova plaža je odlična za surfere na vetru. Plaža Mala banana je izuzetno interesantno i opušteno mesto. Nju posećuju nudisti svih vrsta, od porodica sa decom do gejeva. Postoji mala simpatična taverna sa lakim jelima i grickalicama.

Kajakom se može otići do divnog ostrvca Cougria koje ima tri izuztno lepe i mirne plaže sa kristalnom vodom. Na glavnoj plaži se nalazi super taverna. Vožnja kajakom je posebno interesantna na putu do ostrvca Lalaria koje je čuveno po lepim okruglim stenama. Ostrvce Arkos je takođe preporuka, ali se do njega mora iznajmiti motorni čamac. Na njemu je divna mala grčka taverna sa fantastičnom hranom.

Grad Skijatos je jedina urbana zona na ostrvu. Nalazi se na istočnoj obali, u prelepom zalivu koji na dva deli poluostrvo Burci. Grad Skijatos je relativno novo naselje. Nastao je 1829-1830. na mestu gde je u antičko doba bio stari grad iz 800.g.pne. Novi grad Skijatos se sastoji od malih jednostavnih kuća koje se nižu jedna pored druge niz uske uličice.

Arhitektura je vrlo zanimljiva, ali nije tipična ostrvska koja se nalazi na drugim grčkim ostrvima. To je zbog očiglednog uticaja neoklasičnog stila. Kroz uske kamene ulice nađe se i neki mali trg, uglavnom poredcrkve ili fontane. Pored lepe arhitekture, zelenilo je još jedna odlika ulica grada.

Poluostrvo Burci je vrlo ljupko mesto. Na njemu se nekad nalazila tvrđava koju su izgradila braća Gizi kada su okupirala ostrvo 1207. Ostaci zidina ove tvrđave su danas prava atrakcija. U tvrđavi se nalazila i mala crkva Sv. Georgija koji je zaštitnik Venecijanaca. Zbog ove tvrđave na poluostrvo burci se često referira nazivom Zamak Sv. Georgija. Tvrđava je uništena 1660. kada je Frančesko morozoni okupirao ostrvo.

Burci je sada lep rekreativni centar. Na njemu se nalazi bista Aleksandrosa Papadiamantisa. Na ovom prelepom poluostrvu postoji kafe gde se leti održavaju različite manifestacije i specijalne večeri.

Vrlo lepa atrakcija u gradu Skijatosu je kuća poznatog grčkog pisca Aleksandrosa Papadiamantisa. Kuća u kojoj se on rodio je kupljena i srušena. Međutim, kuća u kojoj je odrastao i umro još uvek je čitava i može se posetiti kao muzejski prostor.

Najvažnije mesto na Skijatosu je stari zamak. On kombinuje impresivnu prirodu sa istorijom, te duh prošlih vremena vraća na nostalgičan način. Stanovnici Skijatosa su je u XIV veku izgradili u oblasti Kastro, na poluostrvu na severu Skijatosa. Na tom mestu je postojalo vrlo pogodno pirodno utvrđenje, pa je tvrđava nastala kao pokušaj da se zidine ojačaju. Izgrađeni zidovi su bili vrlo čvrsti i visoki. Tvrđava je služila pre svega odbrani od pirata.

Tvrđava Kastro je do 1453. bila pod vizantijskom vlašću, a do 1538. pod venecijanskom upravom. Do 1821. držali su je Turci. U Kastru je kroz istoriju bilo preko 20 crkava, postojala je i jedna džamija koja je obeležavala turski period. Sada u tvrđavi postoje samo dve crkve (crkva Hristovog rođenja i crkva Sv. Nikole).

Na Skijatosu trenutno postoji 6 crkava. Panagia Eikonistria je manastir koji predstavlja najsvetije mesto na ostrvu. U njemu je oko 1650.pronađena čudesna ikona Device Marije. Dionisos Stari, značajni intelektualac, je ovde bio monah.

Crkva Triju Otaca je bila najvažnije obrazovno mesto na ostrvu. Njeni sveštenici su bili veliki intelektualci poput Adamantiosa (oca Papadiamantisa), Nikolasa Papanikolaua, Andreasa Bourasa i Georgiosa Rigasa. Ova crkva je sagrađena 1846. Nalazi se u centru grada, blizu plaže. U njoj se nalaze mnoge vredne ikone i istorijski predmeti.

Druga parohijska crkva na ostrvu Skijatos je Panagia Limnia. U njoj se nalaze ikona Hrista u zamku i Papadiamantisova glava. Tu su dela aleksandrosa Papadiamantisa i Aleksandrosa Moriatidisa u kojima je očuvana kultura i tradicija ostrva.

Crkva manastira Panagia Kehria čuva u sebi fantastične ikone rezbarene u drvetu i freske koje pokrivaju sve njene zidove. Ona datira iz XVIII veka. Crkva Hristos sto Kastro je izgrađena u XVII veku. Ima lepe freske i ikonu u drvetu. Papadiamandis i Moriatidis su ovu crkvu najviše opisivali u svojim delima.

 

Kompletnu ponudu apartmanskog smeštaja za leto 2019. u Grčkoj pogledajte na web adresi: https://monix.rs/grcka-apartmani/

Leave a Reply

Your email address will not be published.