Spomen kuće na Zlatiboru

Spomen vile

Kuća Dimitrija Tucovića

Nalazi se u mestu Gostilje u opštini Čajetina. Podignuta je 1855. godine i predstavlja nepokretno dobro kao spomenik kulture od izuzetnog značaja. Ova kuća je podignuta kao dvodelna starovlaška brvnara koja svojom gradnjom i arhitektonskim detaljima predstavlja primer starije varijante kuće ovog tipa. Pored velike etnografske vredosti, ona je zaštićena i kao kuća od izuzetnog značaja. U njoj je rođen Dimitrije Tucovic, jedan od najistaknutijih teoretičara i vođa socijalističkog radničkog pokreta i osnivača Socijaldemokratske partije u Srbiji. Dimitrije Tucovic je poginuo u Kolubarskoj bici kod Lazarevca 1914. godine.Kuća je uređena u duhu zlatiborskih brvnara. Pokrivena je novom šindrom 1953. godine, a kasnije i detaljno obnovljena, što je prethodilo njenom pretvranju u spomen muzej.

Vila Radomira Milaća i Đura Borošića

Vilu Radomira Milaća, beogradskog advokata i preduzetnika projektovao je Đuro Borošić. Vila se nalazi na obroncima Palisada. Izgrađena je neposredno pred početak Drugog svetskog rata. Drvo od kojeg je izgrađena je bilo poreklom iz Bosne. Ceo Zlatibor je prisustvovao dizanju ove vile. Pošto je arhitekta bio oduševljen svojim delom zamolio je vlasika  da mu ustupi deo poseda kako bi napravio još jednu istu. 1940. godine ove kuće su bile završene. Izgrađene su od najkvaltetnijih materijala, a njihov stil podseća na stil alpskih kućica. U to doba kuća Milaća je bila jedia koja je imala vodu u unutrašnjosti.

Titova Vila – Vila Aleksandra Pavlovica

Ova vila je jedini objekat u užem centru Zlatibora koji je Zavod za zaštitu spomenika u Kraljevu proglasio za kulturno dobro. Vila advokata Aleksandra Pavlovića nikako nije mogla da pronađe svog vlasnika. Prvi, nezvanični naziv bio je “Malgre Andree” . Francuska, gospođa Andre, supruga gospodina Pavlovića, kao da je predosećala burna vremena, nikako nije želela vilu na udaljenom Zlatiboru. Uprkos tome, gospodin Pavlović je bio uporan i vila je bila gotova za veoma kratko vreme. Ispostavilo se da je ona ipka bila u pravu. Vila je nakon Drugog svetskog rata ekspropisana i od tada neprekidno menja vlasnike. Proglašena je za Titovu vilu, iako on nikada nije boravio u njoj, ne računajući jedan kratki ručak u dvorištu vile iz 1974. godine.

Jevrejsko brdo

Jevrejske porodice Ruben, Majer, Levi, Mašijak živele su u svojim kućama, prepoznatljivim po zelenoj i oker bojii u vili “Klarisa”. Spomenik zlatiborskim poslanicima Mijailu Jevremoviću i Spomenik zlatiborskim poslanicima Mijailu Jevremoviću i Paji Popoviću podignut je 1924. godine, pored Kraljeve česme u znak zahvalnosti naroda tadašnjeg užičkog okruga.

Vila Bled

Prvi vlasnik ove vile i naručilac projekta bio je ugostitelj Mališa Jovanović. Meštani Zlatibora su ga zvali Špaljo. Bez ikakvih ograda, letnjikovac stoji na zaravni proplanka elegantno i dostojanstveno, gotovo potpuno svestan svoje lepote. Vilu krase izrazito  skladne proporcije i sasvim skromne dimenzije. Kombinacija beli ispusta po ivicama zdanja i njihova blaga ornamentalna promena pod stehama, sa plastičnim rešenjem prozorskih otvora, žućkastom fasadom i niskom kamenom osnovom, stolarijom boje meda na ulaznom tremu deluju veoma skladno u svojoj pojavi. Vila Bled nema nikakvih naznaka arhitektonskog eksperimenata. Ona je pre dobar kompozicijski sklop likovnih detalja na kući. Materijali koji su se koristili u izgradnji ovog objekta su drvo, kamen, malter, cigla.

Kuća Sava Jovanovića Sirogojna

Nalazi se u selu Trnava. Kao i rodna kuća Dimitrija Tucovića, predstavlja zaštićenu kulturnu nepokretnost.

 

 

Pogledajte kompletnu ponudu izleta: https://monix.rs/izleti-i-ekskurzije/ kao i na sajtu: http://visit-zlatibor.com/

 

Zlatibor izleti
Apartmani na Zlatiboru
Nekretnine Zlatibor

Kompletna ponuda izleta sa Zlatibora:

 

Izlet Mokra Gora          Izlet Sirogojno – Stopica pecina
Izlet Uvac                       Izlet Visegrad
Uvac          Sarganska osmica

Leave a Reply

Your email address will not be published.