Zlatibor spomenik

Spomenici na Zlatiboru

Spomenici na Zlatiboru

Spomenik streljanim partizanima na Zlatiboru

Spomenik streljanim partizanima na Zlatiboru je udaljen 5 km od centra mesta Zlatibor (Kraljeve vode-Partizanske vode). Spomenik je podignut u čast partizanskim ranjenicima koje su Nemci streljali na ovom mestu 29. novembra 1941. godine. Za vreme Drugog svetskog rata partizani su oslobodili Užice i okolinu i proglasili Užičku republiku. Republika je bila kratkog veka i trajala je samo 67 dana. Nemci ponovo zauzimaju oslobođenu teritoriju, a ustanici se ponovo povlače ka Sandžaku. Ranjenici koji nisu mogli da se povlače dovoljno brzo sačekali su nemačke snage sa namerom da se predaju. Nadali su se da će se sa njima postupati kao sa ratnjim zarobljenicima, međutim Nemci su ih streljali uz put i gazili tenkovima. Par preživelih ranjenika je prevezeno za Užice, a zatim streljano.

Na ovom mestu danas stoji spomenik koji je poginut 1967. godine. U grobnici se nalaze tela 150 ubijenih ranjenika kao i drugih boraca koji su poginuli u kasnijim borbama za slobodu. Na spomeniku streljanim partizanima uklesani su stihovi Vaska Pope:

“Ne dam 

ovo sunce u očima,

Ne dam

Ovo hleba na dlanu”.

Staza koja vodi do spomenika je česta meta onih koji žele da se prošetaju, udahnu svež vazduh i uživaju u prelepim predelima Zlatibora. Staza je uređena i osvetljena, a sa nje se pruža pogled na obronke Zlatibora.

Spomenik Krsti Smiljaniću

General Krsta Smiljanić rođen je u zlatiborskom selu Ljubiš. U narodu je ostao poznat po blistavoj vojničkoj karijeri, ponajviše kao komandant Drinske divizije, koja se posebno proslavila na Kajmakčalanu, tokom proboja Solunskog fronta. Odlikovan je čak 30 puta, a umro je 1944. godine u kućnom pritvoru u koji su ga stavili Nemci, u svom stanu u Beogradu. Ovom velikom borcu je 2008. godine na Kraljevom trgu podignut grandiozan spomenik. Bronzanu bistu izgradio je čuvenui zlatiborski vajar Branko Tijanić.

 

Spomenici na Palisadu

Na Palisadu i široj okolini, između 24. i 27. avgusta 1944. godine vođene su borbe za oslobođenje zlatiborskog kraja od bugarskih okupacionih jedinica. U znak sećanja na te borbe za oslobođenje Savez boraca opštine Čajetina podigao je spomen obeležja.

Spomen česma u Čajetini 

Spomen česma u Čaketini podignuta je 1900. godine u spomen na spasenje kralja Milana u Ivandinskom atentatu. Za vreme vladavine kralja Aleksandra I Karađorđevića, 1925. godine, česma je obnovljena.

Spomenik Miladinu Pećinaru

Miladin Pećinar je bio inženjer građevinarstva, profesor univerziteta i akademik SANU. Stanovnici Zlatibora odužili su mu se postavljanjem biste pored Kraljeve česme.

Spomen česma na Oku

Podignuta je 1930. godine u slavu ratnika iz sela Branežaca i Segmenjeva palih u ratovima za oslobođenje i ujedninjenje 1912-1918. godine. Prota Radosav Simic je 1931. godine osveštao česmu uz prisustvo velikog broja Zlatiboraca.

Kraljeva česma

Kraljeva česma je izgrađena u znak sećanja kada je baš ovde 20. avgusta 1983. godine boravio tadašnji kralj Srbije Aleksandar I Obrenović.

 

 

 

Pogledajte kompletnu ponudu izleta: https://monix.rs/izleti-i-ekskurzije/ kao i na sajtu: http://visit-zlatibor.com/

 

Izleti sa Zlatibora
Zlatibor apartmani
Kupovina stana na Zlatiboru

Kompletna ponuda izleta sa Zlatibora:

 

Izlet Mokra Gora          Izlet Sirogojno – Stopica pecina
Izlet Uvac                       Izlet Visegrad

Leave a Reply

Your email address will not be published.