Srbija i Grčka – šta ne smemo da zaboravimo?

Prijateljstvo između Srba i Grka nije počelo na letovalištima. Takođe turizam i obostrana ekonomska koristih nije ono što je zbližilo ova dva naroda i što ih čini bratskim narodom. Ovo dugogodišnje, iskreno i veoma čvrsto prijateljstvo ne bazira se na moru, plažama ili suncu, već na nečemu mnogo, mnogo dubljem.

Svima nama je već poznata priča sa Krfa i ostrva Vida 1916. godine, gde je grčki narod širokih ruku i srca prihvatilo srpske vojnike i lečilo ih.

Centralne sile su tokom Prvog svetskog rata ponudile Grčkoj teritorijalne ustupke, ali uslov je bio da prekrši sporazum o savezništvu sa Srbijom. Tada je predsednik grčke vlade Elefterios Venizelos ponudu odbio rečuma ” Grčka je mala zemlja da bi učinila tako veliku podlost”.

Zemljište na kojoj se nalazi Srpsko-vojničko groblje u Solunu, Srbiji je poklonila Grčka. Sav građevinski materijal dopreman je iz Srbije, a tadašnja grčka vlada nije naplatila nijednu drahmu carine.

Tokom rata u Bosni, grčki dobrovoljci su pomagali našoj vojsci i borili se zajedno sa nama.

Tokom 1999. godine, Grci su svakodnevno održavali masovne demonstracije u svojim gradovima protiv bombardovanja Srbije. Oni su bili jedini narod koji se javno i masovno pobunio protiv bombardovanja Srbije. Jorgos Dalaras, čuveni grčki pevač je 1999. godine odtžao koncert na Aristotelovom trgu u Solunu u znak podrške narodu Srbije tokom NATO bombardovanja. Iste godine, dok je bombarodvanje trajalo, Jorgos Dalaras je održao i humanitarni koncert u Beogradu, na Trgu republike. Takođe, čuveni grčki kompozitor Mikis Theodorakis je iste godine koncerte održavao u Atini. Na ovim koncertima pevali su i mnogi drugi poznati grčki pevači kao što su Dimitris Mitropanos, Kostas Makedonas, Vasilis Papakonstatinou i mnogi drugi. Tone humanitarne pomoći godinama su otpremane iz Grčke u Srbiju – hrana, lekovi, odeća, igračke i dr. Humanitarna pomoć iz Grčke slata je i za decu na Kosovu. Mnoge grčke porodice su prihvatile hiljade dece iz Srbije i Republike Srpske i pomagale im materijalno, a mnogi Grci i danas pomažu deci palih boraca kako finansijski tako i na druge načine.

Srbija takođe može da se pohvali svojom pomoći Grčkoj tokom velikih požara 2006. godine kada je u Grčku poslala veliki broj aviona i pomogla narodu u suzbijanju požara.

Ono što nema veze sa istorijom, ali je važno napomenuti je da su Srbi koji su bili na Halkidikiju, Tasosu, Olimpskoj regiji, spasavali turističke sezone nekoliko puta i to kada su bili požari, nestašica benzina, kada su banke bile zatvorene i kada su turisti širom sveta otkazivali svoje rezervacije.

 

Pogledajte kompletnu ponudu apartmanskog smeštaja za leto 2020 u Grčkoj na web adresi: http://monix.rs/grcka-apartmani/

 

Stavros apartmani leto 2020
Vrasna apartmani leto 2020
Paralija apartmani leto 2020
Olympic beach apartmani leto 2020
Leptokarija apartmani leto 2020
Nei Pori apartmani leto 2020

Pogledajte kompletnu ponudu smeštaja i izleta na Zlatiboru na sajtu: http://visit-zlatibor.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Monix.D.o.o.

koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice.

Više o kolačićima pročitajte u Uslovima korišćenja i politici privatnosti.