Stopica pecina

Stopića pećina

Stopića pećina

Stopića pećina je jedna od najznamenitijih i najposećenijih pećina u Srbiji. Godišnje je poseti oko 90.000 posetilaca.

Udaljena je 250 km od Beograda, a najbliži grad je Užice na 30 km. Pećina je okružena prelepom prirodom i zelenilom. Smeštena je na levoj obali reke Prištavice između sela Rožanstvo i Trnave. Iznad same pećine je magistralni put Sirogojno-Zlatibor. Do same pećine izgrađena je ograda sa rukohvatima tako da je silzak do pećine bezbedan. Pećina ima impresivan ulaz širine 35 m i visine 18 m. Duga je 1691,5 m i nalazi se na nadmorskoj visini od 711 m. Sastoji se od 5 delova: Svetla dvorana, Tamna dvorana, Velika sala sa kadama, Kanal sa kadama i Rečni kanal.

Stopica pecina

Nakon prolaska kroz otvor ulazi se u Svetlu dvoranu koja je ime dobila zbog velike količine svetlosti koja je obasjava kako zbog velikog otvora tako i zbog  otvora na tavanici pećine. Ovaj deo pećine poznat je i po tkz. siparskoj kupi. Nekada pre nego što je postojala glavna staza do pećine se dolazilo  sa druge strane i staza je vodila pored velikih otvora u zemlji. Svaki od tih otvora kanalima je povezan sa pećinom. Upravo takav veliki otvor nalazi se iznad siparske kupe. Stotinama godina unazad razni materijal propadao je kroz te otvore na tavanici i taložio se na ovom mestu. Kada su speleolozi istraživali pećinu na ovoj siparskoj kupi našli su veliki broj ostataka od životinja, odnosno skeleta lisica, ovaca i slično. Najviše je bilo skeleta od pasa pa je zato ovo mesto nazvano i ,,Pseće groblje”.

Nakon Svetle dvorane nalazi se Tamna dvorana, koja je naziv dobila po tome što je dosta tamnija od prethodne. Iz Tamne dvorane ulazi se u Dvoranu sa kadama gde nalaze poznate bigrene kade. One su zaštitni znak pećine, a nastale su taloženjem krečnjaka. Bigrene kade su udubljenja oivičena kamenim zidovima i dostižu dubinu i do 7 m. One nekada mogu biti prazne, a nekada ispunjene vodom u zavisnosti od vremenskih prilika. Voda u kadama je jako hladna i ne dostiže iznad 7 C. Pored bigrenih kada, Stopića pećina je čuvena i po podzemnom vodopadu koji je simbolično nazvan ,,Izvor života”, zbog toga što kada se svetla u pećini pogase sa spoljašnjeg ulaza do njega dopire snop svetlosti. Pri većim vodama dostiže visinu i do 10 m.

Za razliku od drugih pećina, Stopića pećina nema izražen pećinski nakit, ali ima bigrene kade što je čini jedinstvenom.

Prvi naučni tragovi o Stopića pećini, koji su zapisani, datiraju još iz 1901. godine i potiču iz Zapisnika srpskog speleološkog društva. Autor  je bio Radosav Vasović. Kasnije, speleološka istraživanja na ovoj pećini vršio je i Jovan Cvijić i to dva puta, 1909. godine i 1913. godine.

 

Stopica pecina
IZLET STOPIĆA PEĆINA

Pogledajte kompletnu ponudu izleta na Zlatiboru na našem sajtu:  http://visit-zlatibor.com/izleti-sa-zlatibora/

Kompletna ponuda izleta sa Zlatibora:

 

Izlet Mokra Gora                     Izlet Sirogojno – Stopica pecina
Izlet Uvac                                        Izlet Visegrad
Uvac          Sirogojno

Leave a Reply

Your email address will not be published.