Tasos

Limenas

Hotelski smeštaj
Sopstveni prevoz

Skala Rachoniou

Hotelski smeštaj
Sopstveni prevoz

Skala Prinos

Hotelski smeštaj
Sopstveni prevoz

Trypiti

Hotelski smeštaj
Sopstveni prevoz

Limenaria

Hotelski smeštaj
Sopstveni prevoz

Potos

Hotelski smeštaj
Sopstveni prevoz

Kinira

Hotelski smeštaj
Sopstveni prevoz

Skala Potamia

Hotelski smeštaj
Sopstveni prevoz

Golden Beach

Hotelski smeštaj
Sopstveni prevoz

Makryammos

Hotelski smeštaj
Sopstveni prevoz

Tasos, najsevernije grcko ostrvo

Tasos je jedna od najživopisnijih turističkih destinacija Grčke, i ujedno najsevernije grčko ostrvo. Udaljeno je od područja grčke Makedonije nekih 8 kilometara. Teritorijalno, ostrvo pripada teritoriji Trakija, a administrativno je smešteno opštini Kavala. Oblast Tasosa iznosi oko 390 km², što ga predstavlja devetim po veličini ostrvom Grčke, a osnovne znamenitosti su mu umerena klima, mnogobrojne ušuškane plaže i mistične lagune, na kojima možete uživati i sunčati se bez galame.

Idealno je za parove i porodice. Živopisna grčka sela, karakteristične grčke kafane, zlatne peskovite plaže i plavo čisto more su prepoznatljivi znak Tasosa. Tasos je izuzetno dobro saobraćajno povezan i tako je omogućeno gostima da ga samostalno istražuju, i uživaju u njegovim tajnovitim bogatstvima. Često ga nazivaju “smaragdno ostrvo” zbog prozirne i čiste vode tirkizne boje, ili “šuma koja pluta” zbog predivne vegetacije.
U južnom i istočnom području ostrva nalaze se nepregledne borove šume, koje se spuštaju maltene do plaža i čine da ostrvo celim plućima udiše britak vazduh koji struji sa planinskih masiva iz središnjeg dela. Zbog toga su dani, a pogotovu noći na ostrvu izuzetno prijatni, čak i usred leta. Središnjost ostrva je kompletno neiskvareni planinski venac sa raštrkanim selima koje pečat vremena nije modifikovao i u čijim ambijentima ćete sigurno sanjati.

Ostrvo je imenovano po Tasosu, sinu starog cara Aginora, koji je kako mit govori došao na ostrvo tražeci ženu Evropu, koju je preoteo Zevs. Za ostrvo se povezuje i predanje o sirenama, koje su pokušale da začaraju Odiseja i privole ga da na ostrvu ostane zauvek. Površina Tasosa je tačno 390 km², i to je deveto je po veličini ostrvo u Grčkoj.

Tasos krase božanstvene plaže, nepregledna priroda sa puno vegetacije, posvećenost stanovnika, a na ostrvu ima puno sela formiranih u pravom grčkom maniru. Božanstveni Tasos je područje maslina, mleka, maslinki i sunca.
Od Beograda do ostrva ima oko 820 km. Naši gosti najčešće koriste saobraćajnicu Beograd-Solun, pa zatim Egnatia odnosno E90 – Kavala – Keramoti. Iz Keramotija postoji najveći broj dnevnih kretanja trajekta ka ostrvu, i najefektnije se stiže iz datog lučkog grada do ostrva, tačnije pristaništa glavnog mesta na Tasosu, Limenarije.

Glavnom ostrvu, pridružuju se još tri naročito malena ostrvca: Tasopulo na severnoj strani, Kinira na desnoj i Panagija na donjoj.

Plaže na ostrvu su predivne, uglavnom pokrivene peskom. More je kristalno. Ima plaža za sve ukuse i sve vrste posetioca, od onih koji vole provod pa sve do onih koji traže mirne i lagodne momente uz kristalno kvalitetno, plavo more. Veliki broj plaža nosi Plavu zastavu, dokaz kvaliteta i čistoće. Plavu zastavu nagraduje EU i nose je posebno najlepše plaže Evrope, a Grčka se može ponositi da ima mnogobrojne vlasnike ove prestižne nagrade.

 

Kompletnu ponudu apartmanskog smeštaja za leto 2023. u Grckoj pogledajte na web adresi: https://monix.rs/grcka-apartmani/

Stavros apartmani   Vrasna apartmani   Paralia apartmani   Olympic beach apartmani   Leptokaria apartmani   Nei Pori apartmani
Grcka letovanje 2023

Leave a Reply

Your email address will not be published.