Tripiti

Atos Tripiti hoteli

Nalazi se u oblasti centralna Makedonija u blizini Svete Gore i na oko 300 km od Soluna.

Tripiti je seoce sa redom belih kuća i prelepim zelenilom.

Plaža je peščana sa zlatnozrnastim peskom, sa kristalno čistim i tirkiznim morem.

Mesto je veoma mirno, ali ima i dosta restorana u kojim posetioci mogu da uživaju u grčkoj kuhinji i najsvežijim plodovima mora. Intezivniji provod i zabava se može naći na 12 km od Tripitija, Jerisusu.

Tripiti ima luku odakle isplovljavaju brodići za jedino naseljeno ostrvo na Halkidikiju – Amuljani koji je poznat po svojim plažama kao što su Megali Ammos Beach, Karagatsa, Alikes i Agios Georgros.

Tripiti je udaljen 8 km od “nebeskog grada” Uranopolisa, kapije Atosa i jedine monaške države na svetu.

Okolinu Tripitija krase arheološki lokaliteti, prirodne lepote i istorisjki spomenici.Tokom boravka u Tripitiju može se posetiti sledeće:

-“Rogato” jezero – jezero Kerkini, veštačko jezero nastalo još davne 1936. godine, po kojem se organzuje vožnja turističkim brodićem. Jezero je dobilo naziv “rogato” po bivolima kojima često iz vode štrče glave sa raširenim rogovima i koji predstavljaju pravu atrakciju i otkriće brojnim posetiocima. Jezero važi i za stanište za oko 280 vrsta ptica (među njima je 20 grabljivica), kao i ribljih vrsta. Pecanje je dozvoljeno samo u određeno doba godine, dok lov na ptice uopšte nije dozvoljen.

-Amfiolis je arheološko nalazište. Na samom lokalitetu, koji je nekad bio opasan dugim zidom i kulama, nalazi se kamena grobnica iz IV veka i statua lava visoka 5,3 m koja predstavlja symbol moći nekadašnjeg grada.

-Pećina Drakotripa (u prevodu Zmajeva rupa) nalazi se nedaleko od Vrasne. Čine je 3 odaje koje su povezane uskim prolazima i pećina je stanište slepim miševima.

-Blizu Tripitija se nalazi i Sveta Gora koju može posetiti samo muška populacija.

-Ostrvo Amuljani je ostrvo do kog se može stići brodićem iz luke Tripiti. Predstavlja idealno mesto za jednodnevni izlet tokom kojeg se može uživati na raznim plažama u ribljim restoranima  i sl.

-Ostrva Drenia predstavljaju nenaseljena ostrva egzotičnog izgleda koji su pogodni za ronjenje i plivanje.

-Jerisus je tradicionalno naselje gde se moze posetiti čuveno brodogradilište, etnološki muzej, akvarijum, a utorkom je pijačni dan.

-Posetiocima je i na raspolaganju odlazak u drevnu Stagiru, rodni grad najvećeg filozofa i učitelja Aleksandra Velikog.

-Park Aristotelis je tematski park sa otkrićima čuvenog antičkog filozofa i njegovom bistom u prirodnoj veličini.

-Prosfori Kula Uranopolis je vizantijska kula sagrađena XIV veku od specifične vrste kamena zbog kojeg menja boju (noću je plava, a danju ružičasta).

 

Kompletnu ponudu apartmanskog smeštaja za leto 2023. u Grckoj pogledajte na web adresi: https://monix.rs/grcka-apartmani/

 

Stavros smestaj
Vrasna smestaj
Paralia smestaj
Olympic beach smestaj
Leptokaria smestaj
Nei Pori smestaj

Leave a Reply

Your email address will not be published.