Tunis

Tunis

Tunis je država u severnoj Africi koja se na severu i istoku graniči sa Sredozemnim morem. Oko 40% zemlje pokriva saharska pustinja. Najvažnija prirodna bogatstva ove zemlje su nafta, olovo, cink, fosfati i obradiva zemlja.

Od svih zemalja, Tunis je jezično najhomogeniji. Jezici koji se govore u Tunisu jesu tuniški arapski (maternji jezik većine stanovništva koji je nastao iz književnog arapskog te nema službeni status), književni arapski (službeni jezik koji se uči od predškolskog obrazovanja).

Klima u Tunisu je sredozemna i pod uticajem Sahare. Leto obeležava suva klima i velike vrućine. Prosečne temperature variraju od 12C do 30C. U planinskim predelima moguće temperature su OC zimi, a leti i 50C u pustinjskim predelima.

Tunis karakteriše kultura, fantastična hrana, prelepe plaže, kulturno-istorijski spomenici i dr. Ima preko 800 hotela, 8 luka i 7 aeorodroma. Tunis ima mnogo letovališta, a najpoznatija su Hamamet, Tabarka, Sus, Đerba.

Hamamet je nastao ’20 godina prošlog veka, tako što je rumunski milioner u ribarskom selu sagradio kuću. Hamamet važi i za grad kupovine.

Tunis je centar  mnogih festivala, kao što su Festival Sahare u gradu Duz, Festival mitološkog filma u Đerbi, Dani pozorišta u Kartagini i dr.

Hrana je specifična i jako ukusna. Obiluje povrćem, voćem, pirinčem, mesom, ribom. Kada su u pitanju poslastice začin koji dominira je jasmin. Nacionalni specijalitet u Tunisu je kus kus – jelo od mesa, povrća i ječma.

Ono što svako mora da proba kada je u Tunisu je njihovo domaće vino.

Znamenitosti Tunisa su:

  • Ruševine Kartagine se nalaze u neposrednoj blizini Tunisa
  • Medina u Tunisu je pod zaštitom UNESKOa od 1979. godine
  • U centru grada se nalazi katolička katedrala napravljena u vizantijskom stilu, kao i ruska pravoslavna crkva
  • U samom centru grada, paralelno sa glavnom gradskom ulicom (ulicom Habiba Burgibe) se nalazi ulica Jugoslavije
Tunis letovanje 2022

Leave a Reply

Your email address will not be published.