Ulcinj

Ulcinj

Na mestu gde se reka Bojana uliva u Jandransko more, nalazi se Ulcinj, najjužniji grad Crnogorskog primorja. Grad Ulcinj ima lepe peščane plaže, najduže na Jadranu, a odlikuje ga blaga mediteranska klima. Za sve ljubitelje jedrenja, surfovanja i skijanja na vodi, ulcinjske plaže su među najboljima. U blizini je i nudistički raj Ada Bojana. Mala plaža: duga je svega 360 metara i smatra se gradskom plažom. Zbog širokog pojasa plitke vode veoma je pogodna za decu. U blizini su hoteli “Galeb” i “Mediteran”. Mala plaža okružena je restoranima, tavernama, letnjim baštama, kafeterijama i atraktivnim parkovima.

Velika plaža: među meštanima poznatija kao ulcinjska Kopakabana zbog toga što je dugačka 13 km. Udaljena je 5 km od Ulcinja, proteže se od rta Đerana do Ade Bojane i može da primi oko 150.000 kupača. U zelenilu mediteranskog bilja smešten je hotelski kompleks udaljen stotinak metara od mora sa odličnim sportskim terenima. Velika plaža jedna je od desetak koja ima plavu zastavicu, međunarodnu oznaku za kvalitet.

Valdanos: uglavnom privlači pecaroše i ronioce zbog svojih stenovitih delova. Dugačka oko 400 m.

Ženska plaža: smeštena između hotela “Albatros” i “Galeb” sa izvorima lekovite, sumporno-mineralne vode za koju se tvdri da ima blagotovrna dejstva.

Maslinjak: svega 50 m duga, nalazi su u uvali, u hladu stogodišnjeg maslinjaka.

Svakako najpoznatije mesto je Ada Bojana, rečno ostrvo smešteno na samom kraju Velike plaže. Od centra Ulcinja udaljeno je 18 km. Plaža idealna za nudiste jer mediteransko rastinje skriva od pogleda dugu plažu i kompleks vila i apartmana udaljenih svega 100 m, sa zasebnim ulazima i terasama s pogledom na more. Ada Bojana poznata je po surfanju na vetru, jer povoljni vetrovi prave odlične talase koji omogućavaju surfovaanje i jedrenje. Tu se nalazi i škola vind-surfa u kojoj za sedam dana možete naučiti kako da se prepustite nošenju vetrova. Na Adi je u ponudi i jahanje, vožnja glisera, skutera, gumenog boba i surfovanje na dasci. Za sve aktivnosti postoji i adekvatna obuka.

Ulcinj ne zaostje ni na planu bogate zabavne ponude i relaksacije. U letnjem periodu, Ulcinj vrvi od raznih zabavnih priredbi koje se spontano organizuju u ulcinjskim restoranima, kafeima, hotelima, na otvorenim terasama i u plažnim barovima. Iz večeri u veče turistima se nude dodatni zabavni sadržaji koji podrzumevaju mini koncerte, razne dens i šou programe, karaoke i razna tamičenja. Postoji veliki je broj diskoteka kao što su “Bulevard”, “Libertis”, “GO”, ili bašti na otvorenom koji se nalaze u centru grada, ali i u okolini. Ako pak želite, drugačiji vid zabave, onda je najbolje da se uputite u ulcinjske hotele, restorane ili konobe. U “Grand” restoranu služe se morski, albanski i crnogorski specijaliteti, a poznat je po svežim jastozima. Poštovaoci kulture i umetnosti mogu prisustvovati i brojnim predstavama ili pozorišnim dešavanjima koji se odvijaju u okviru manifestacije „Letnja scena“ u Starom gradu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.